Moet er een protocol komen voor naaktscènes in films en series? - Vance

Nu aan het lezen

Moet er een protocol komen voor naaktscènes in films en series?

Moet er een protocol komen voor naaktscènes in films en series?

Als je een Nederlandse film of serie kijkt, is de kans vrij groot dat de openingsscène iets met seks heeft te maken. Of iets waar vooral een hoop bloot in te zien is. Maar hoe zit het eigenlijk met het maken van deze naaktscènes? Weten de acteurs en actrices van te voren wat hun te wachten staat tijdens zo’n scène. Of komt het wel eens voor dat zij toch gedwongen worden om net iets verder over hun grenzen te gaan?

Ron Toekook, bestuurslid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers pleit voor een protocol voor het draaien van naaktscènes. Volgens hem zou het goed zijn om voor dat soort momenten een intimiteitscoördinator wordt aangesteld op de set.

#MeToo

Ron vertelt in het radioprogramma Met Oog Op Morgen dat er wel veel verandering gaande is sinds de #MeToo-beweging. “Maar toch komt het nog te vaak voor dat mensen op de set onder druk staan. Er is dan geen ruimte en tijd om door te nemen wat de acteurs precies te wachten staat voor de naaktscènes. Juist dat maakt het voor een acteur heel lastig om nee te zeggen wanneer de regisseur vraagt om toch een stapje verder te gaan.”

Volgens Ron kan dit voorkomen worden door de scène van te voren goed door te nemen en door hier over te praten. “Het kan veel problemen verhelpen.”

Toch iets verder

Ron is niet de enige die pleit voor een protocol. Anna Drijver, bestuurslid van acteursorganisatie ACT en actrice, laat weten dat zij dit soort situaties ook geregeld is tegengekomen. “Op de set loop je tegen praktische bezwaren aan, die snel opgelost moeten worden. Een vraag als: ‘We zien je string toch, kun je die niet even uit doen?’, komt wel eens voor.” Het protocol zou ervoor moeten zorgen dat een regisseur niet over de grenzen van de spelers heen zou kunnen gaan.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.