Dit is het geheim voor succes van een vrouwelijke baas bij Google

Nu aan het lezen

Een topbaas bij Google deelt haar geheim voor een geweldige carrière

Een topbaas bij Google deelt haar geheim voor een geweldige carrière

Volgens iedereen, maar zeker volgens zichzelf, heeft Diane Green een geweldige carrière gehad. Vandaag de dag runt ze Google’s cloud business als vice-president, maar het meest staat ze bekend als medeoprichter en de eerste CEO van het IT bedrijf VMware, in 2003 verkocht voor zo’n 635 miljoen dollar verkocht waarna Greene er CEO werd.

Toen ze VMware verliet, vond Greene het allesbehalve erg om uit de spotlights te blijven. Ze investeerde en adviseerde startups, waarvan velen het bijzonder goed deden.

Maar voordat ze een ondernemer werd van iconische proporties in de ‘Valley’, deed ze nog een heleboel andere dingen. Ze was wereldkampioen zeiler, bijvoorbeeld. Ze ontwierp schepen en was zelfs even werktuigkundige in een windsurfbedrijf.

Business Insider sprak met de ondernemer die van alle markten thuis is om erachter te komen wat nou een goede carrière maakt, wat de stappen zijn die Green zet en wanneer ze het meest gelukkig was. Tipje van de sluier: niet toen ze loaded was.

Het gaat altijd om wat je doet, niet om het geld

Haar advies voor anderen is gebaseerd op haar visie op het leven. “Ik doe gewoon wat ik wil doen”, aldus Green. “Ik kijk naar wat interessant is voor mij.”
Het geheim zegt ze, is je gevoel van nieuwsgierigheid bewaken. “Kinderen zijn nieuwsgierig en als je dat niet verlies is alles een avontuur.”

Hawaii

Ze erkent dat ze ook het geluk heeft gehad om in een financieel stabiele situatie te verkeren. Kenmerkend hiervoor is dat toen Google haar laatste startup kocht (Bebop Technologies), voor 380 miljoen dollar, ze haar gehele aandeel – zo’n 149 miljoen – doneerde aan het goede doel.

Maar, voor Green, gaat het leven nooit over geld. “Een van de gelukkigste periodes in mijn leven was toen ik in een tent leefde op een veranda in Hawaii, vertelt ze Business Insider. In plaats daarvan, gaat een goede carrière (en een goed leven) over het hebben van een visie over wat er wel niet mogelijk is en vervolgens “opgewonden te worden van het te bouwen”. Het meest belangrijke volgens Green: omring jezelf met mensen met wie je graag zou willen werken.”

Plan kleine stappen

Maar Greene zegt dat niet alleen motivatie er je gaat krijgen Een essentieel onderdeel om iets te laten slagen is de uitvoering.
“Als je weet waar je heen gaat, dan heb je een soort zesde zintuig over alles wat je in de weg daar naartoe tegenkomt.”

En dan is het een kwestie van plannen: creëer doelen op de korte termen, waarvan elke waarde creëren en het waard zij op zichzelf te doen. Deze mijlpalen moeten overeenkomen met je langstermijn visie en doel. Uiteindelijk kom je waar je wezen moet, terwijl je onderweg je geplande mijlpalen hebt bereikt.”

Twee goede redenen om te stoppen

Gelukkig maar; zelfs met de beste planning skills in de wereld, zullen er dingen misgaan, geeft Greene toe. Iedereen zal terugslagen ervaren. Nodeloos doorzwoegen is daarbij niet nodig: je moet juist beslissen wanneer je blijft bij de status quo of stoppen.

Volgens Greene’s filosofie zijn er twee goede redenen om te stoppen met iets. De eerste is of je je interesse hebt verloren in je werk, plan, doel of visie.

“Als je geest er niet over wilt nadenken, is het waarschijnlijk niet de beste besteding van je tijd”, aldus Greene. Het is een signaal om iets te zoeken waar je opgewonden van raakt. De andere keer wanneer je beter met iets kan stoppen is wanneer een machtspositie je blokkeert van het doen wat mogelijk is”, zegt ze.

Als een baas of uitvoerend persoon of een andere relevant iemand erop staat een strategie door te voeren waarvan jij denkt dat die verkeerd is, en je kan zijn of haar koers niet veranderen of eromheen, dan kan je je eigen koers varen en uit elkaar gaan.

Dat kan betekenen dat je een project of bedrijf moet opgeven waar je ooit van hield. Maar het plaveit ook de weg voor een volgend interessant avontuur. En dat is haar secret to success.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.