Nu aan het lezen
Netflix lanceerde afgelopen vrijdag het tweede seizoen van de spraakmakende serie 13 Reasons Why. Na het eerste seizoen barstte er een discussie los over zelfmoord onder tieners en pestgedrag. Gaat het tweede seizoen net zoveel losmaken bij de kijkers?
13 Reasons Why vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net zelfmoord heeft gepleegd. De tiener laat een stel cassettebandjes achter waarop ze de 13 redenen vertelt die haar tot zelfmoord dreven. Aan de hand van flashbacks zien we daar meer over. Maar we ontdekken ook meer dankzij het onderzoek van Hannah’s goeie vriend Clay en haar ouders.
Het eerste seizoen was een grote, controversiële hit. Maar het was ook een afgerond verhaal. We wisten wat er met Hannah was gebeurd en waarom ze zelfmoord pleegde. We zagen zelfs wat gerechtigheid voor de mensen die haar naar die keuze leidden. Dus waarom dan een tweede seizoen?
Dat is een vraag die ik me nu – na het kijken van het tweede seizoen – nog steeds stel. In het tweede seizoen hebben we geen cassettebandjes meer, waardoor het sterke format van de show verdwijnt. In het eerste seizoen vroeg je je immers steeds af wat degene op het huidige bandje nu weer gedaan had, en wat er precies gebeurd is. Nu weten we dat en valt die spanning dus weg.
In plaats daarvan volgen we de rechtszaak tussen Hannahs ouders en de school, die door de ouders verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood hun dochter. Veel vrienden en vijanden van de scholiere moeten getuigen waardoor we weer achter nieuwe informatie komen. Maar het format is bij lange na niet zo sterk als de cassettebandjes uit het eerste seizoen.
Natuurlijk ontdekken we wel meer over de andere kant van het verhaal. We kenden Hannah’s verhaal al wel, maar iedere gebeurtenis kent meerdere zijden. Probleem is echter dat een deel van die nieuwe informatie niet lijkt te kloppen met het eerste seizoen.
Zo blijken Hannah en Zack opeens een relatie te hebben gehad, terwijl ze in het eerste seizoen redelijk afstandelijk waren. Er was niet eens een hint naar die relatie in het eerste seizoen. Natuurlijk is het goed om een nieuw perspectief te tonen, maar dat werkt niet als dit het eerste seizoen ondermijnt. Een deel van de logica en kracht van het eerste seizoen wordt zo weggezogen.
Mijn grootste probleem met 13 Reasons Why seizoen 2 is echter het beleid van de school. Het tweede seizoen speelt zich af vijf maanden na de dood van Hannah, en de leerlingen zouden niet mogen praten over haar dood of over de zelfmoordpoging van Alex. Het lijkt me ontzettend onwaarschijnlijk dat een school die regel in zou stellen na dergelijke traumatische gebeurtenissen.
Daarnaast vind ik het bizar dat de politie niets doet met de bekentenis van Bryce Walker over de verkrachting van Hannah. Die bekentenis wist Clay in het eerste seizoen te ontfrutselen. De reden dat de politie er nu niets mee doet, zou zijn omdat er geen levend slachtoffer is die naar voren komt met haar verhaal. Het lijkt me echter sterk dat er helemaal geen onderzoek gedaan zou worden. Er is immers wel een bekentenis en het is een behoorlijke beschuldiging die Hannah doet.
Deze twee punten maken de serie wat mij betreft minder geloofwaardig, wat ik jammer vind.
Toch heeft het tweede seizoen een interessant verhaal. Er duiken polaroids op in het kluisje van Clay, waaruit blijkt dat Bryce Walker – die ook Hannah’s vriendin Jessica in het eerste seizoen verkrachtte – een echte serieverkrachter is. En hij lijkt alles te doen om zichzelf te beschermen.
Jessica probeert ondertussen haar eigen leven weer op te pakken. Ze ziet Bryce nog op school, wat dit lastig maakt. Bovendien durft ze hem niet aan te wijzen als haar verkrachter. Haar ex-vriend Justin zou kunnen helpen, maar hij is weggelopen van huis en nu verslaafd aan heroïne. Alex herstelt ondertussen van zijn zelfmoordpoging.
Ondertussen heeft Clay, die inmiddels een nieuwe vriendin genaamd Skye heeft, nog steeds moeite met de dood van Hannah. Hij ziet haar letterlijk overal, wat soms tot wat vreemde en gênante situaties kan leiden.
Zo vraagt hij op een bepaald punt of hij haar kan aanraken, waarop Hannah antwoord “dat klinkt als een beladen vraag”. Ik mag toch hopen dat Clay zelf wel kan bedenken dat je een gedachtespinsel of geest – het is niet duidelijk wat ze nu precies is – niet aan kunt raken.
Al die verhalen gaan dieper in op wat er in de levens van sommige echte tieners speelt. En daarmee worden hun zorgen serieus genomen. Bovendien biedt het je een interessante kijk in het leven van bepaalde tieners.
Het meest interessante verhaal is misschien wel dat van Tyler. Hij bleek in seizoen 1 foto’s te maken van Hannah en haar te stalken. In seizoen 2 wordt hij door medescholieren gelabeld als een creep en pervert. Uiteindelijk leidt hem dat er toe om een schietpartij op school te starten, wat in de laatste aflevering van het seizoen tot zijn climax komt. Probleem is echter dat je dat al vanaf aflevering 4 aan ziet komen.
13 Reasons Why onderzoekt dus opnieuw interessante onderwerpen: verkrachting, geweld, pesterijen, zelfmutilatie en seksisme. Maar die onderwerpen werden veelal in het eerste seizoen al besproken en ook nog eens op een veel sterkere manier.
Het gaat in dit seizoen meer om tieners die vaak ontzettend veel medelijden met zichzelf hebben en nu ontdekken dat de ‘truth will set you free’. Als je dat wilt zien, kun je ook naar een gemiddelde middelbare school gaan. Of het eerste seizoen van 13 Reasons Why kijken natuurlijk.
Veel van de verhalen lijken bovendien ietwat uitgemolken te worden. Per aflevering krijgen we een stukje van het verhaal, steeds verteld vanuit het oogpunt van een ander. De afleveringen duren vaak echter net iets te lang en niet ieder verhaal is even sterk.
In tegenstelling tot de verhalen houden de acteurs veel van de serie overeind. Iedereen toont fantastisch acteerwerk en brengt zijn rol geloofwaardig over. Clay en Hannah hebben nog steeds een geweldige chemie evenals Zack en Hannah. Olivia Baker, de moeder van Hannah, toont de kracht van een moeder die probeert niet steeds in het openbaar in te storten. Daardoor wil je zelf eigenlijk alleen maar meer huilen.
Het grootste probleem is echter misschien nog wel dat het einde van het seizoen redelijk open gelaten wordt. Hoewel we nu toch eindelijk echt afscheid lijken te nemen van Hannah, wat zeker nodig is na dit seizoen, komt er dus mogelijk nog een derde seizoen.
Maar willen we dat wel? De serie zit boordevol interessante karakters, maar 13 Reasons Why draait om Hannah Baker en haar dood. Als je haar weghaalt, is de serie dan nog interessant genoeg? En is een derde seizoen echt nog nodig? Want het tweede seizoen – hoewel het redelijk vermakelijk is – was ook al flink overbodig.
Seizoen 1 was een afgerond, sterk verhaal met een grote impact. Seizoen 2 heeft op zich een best interessant, schokkend en vermakelijk verhaal, maar het maakt de impact van seizoen 1 zoveel minder. En dat is zonde. Ik kan alleen maar vrezen voor wat seizoen 3 met het verhaal zou doen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.