Nu aan het lezen
Steeds meer mannen en vrouwen durven ervoor uit te komen als ze niet in het juiste lichaam geboren zijn. Dit is een goede ontwikkeling, maar het zorgt er ook voor dat de wachtlijsten voor een geslachtsverandering enorm lang zijn. Een aantal jaar geleden werden er nog 200 mensen geholpen, anno 2016 zijn dat er 680.
Het is een hele procedure. De arts moet er namelijk eerst achter zien te komen of de patiënt echt achter zijn keuze staat, of dat er misschien andere psychische problemen zijn. Dit proces duurt lang en als de wachttijden voordat je geholpen wordt ook nog eens 4 á 5 maanden zijn, is het voor sommigen een makkelijke keus om zelf aan de hormonen te beginnen. Alleen deze kuren kunnen bijwerkingen als hardkloppingen krijgen, meldt RTL Nieuws.
Het VU Medisch Centrum in Amsterdam behandelt bijna alle patiënten. In 2014 kondigde het ziekenhuis al een stop op geslachtsoperaties aan, aangezien er toen te weinig budget was voor het behandelen van alle patiënten, meldt NRC. Genderdeskundige Martin den Heijer van het VU Medisch Centrum zegt tegen RTL Nieuws dat hij erkent dat de wachttijden te lang zijn en dat de oplossing is om de capaciteit uit te breiden en te kijken of dit over het land verspreid kan worden.
Buiten dat deze wachttijd voor transgenders ontzettend vervelend is, is het wel een goede zaak dat steeds meer mensen voor het transgender-zijn uit durven te komen. Dat het VUmc de capaciteit moet uitbreiden, is alleen maar omdat steeds meer mensen hun gevoel achter na gaan en de maatschappij hier steeds opener in wordt.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.