Model duikt de geschiedenisboeken in als eerste transgender op Vogue cover - Vance

Nu aan het lezen

Model duikt de geschiedenisboeken in als eerste transgender op Vogue cover

Model duikt de geschiedenisboeken in als eerste transgender op Vogue cover

Op eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar de Braziliaanse schone Valentina Sampaio was niet altijd een vrouw. De 20-jarige kan nu een nieuwe prestatie op haar CV zetten, zij is Vogue’s eerste transgender cover model.

Als een gek naar de top

Model word je niet zomaar en het gaat niet alleen over mooi zijn. Als model moet je ook heel erg hard werken, constant op je dieet letten en voor jezelf op kunnen komen. Maar hoe gaat dat als je een transgender bent?

Transgenders worden zelfs anno 2017 beperkt in hun vrijheden. Zo schreven wij eerder over de bizarre toilet struggles waar transgenders dagelijks mee te maken krijgen. Je kan je daarom wel voorstellen dat het al helemaal lastig is om model te worden als je in het verkeerde lichaam bent geboren.

Valentina moest zich met geklemde vuisten naar de top vechten. Ze heeft een treinspurt gemaakt van het lopen bij lokale modelshows in haar eigen dorp, naar de Sao Paulo Fashion Week. En nu wordt ze regelmatig gevraagd als cover model voor gerenommeerde bladen als L’Officiel en Elle. Haar cover voor Vogue Parijs is een echte kers op de taart. Dit succes bereikte ze echter niet zonder tegenslagen. Zo werd Valentina eerder ontslagen door een kleding merk omdat hun conservatieve klanten transgenders niet konden waarderen.

LGBT haat in Brazilië

Als transgender naar de top klimmen is een werkelijke prestatie in een land als Brazilië. Zo is het geweld jegens transgenders en homoseksuelen in het afgelopen jaar sterk toegenomen. Afgelopen mei maakte het Braziliaanse Ministerie van Onderwijs ook bekend dat zij alle referenties naar ‘seksuele oriëntatie’ en ‘gender identiteit’ zullen schrappen uit de lesstof van het nationale onderwijs.

Met alle negatieve berichten over de LGBT gemeenschap in Brazilië zou je bijna denken dat een prestatie als die van Valentina onmogelijk is. De Braziliaanse bewijst echter het tegendeel en dient als een goed voorbeeld voor gender gelijkheid.

 

 

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.