Nu aan het lezen
Terwijl ik een test invul waaruit blijkt of ik McDonalds van Burger King hamburgers kan onderscheiden (ja dat kan ik, 9/10 vragen had ik goed), denk ik terug aan een restaurantbezoek waar ik haast akelig werd van het bizar goed nagebootste vega vlees.
Ik zeg haast, want er is natuurlijk niets mis met een goed nagebootste werkelijkheid: zeker als zijn oorspronkelijke broertje ontzettend slecht is voor het milieu. Waarom blijf ik grijpen naar vlees, als de vervangers tegenwoordig minstens zo goed zijn?
De meest verrukkelijk kroketjes kwamen voorbij in het restaurant, gevuld met champignons en hazelnoten voor het vleeseffect, net zoals ontzettend smakelijke vega-garnalen: nagebootst met behulp van zeewier, groenten en paprikapoeder.
Hoe lekker dan ook, het blijft wel een beetje vreemd. Vlees dat geen vlees is, maar wel smaakt, ruikt en voelt als vlees. Minus dat éne waardoor ik vlees zo lekker vind. Begrijp me niet verkeerd: ik keur mijn vleesconsumptie alles behalve goed, maar weersta tegelijkertijd een goed stuk vlees niet vanuit culinaire redenen. Het kan namelijk zo ontzettend smaakvol zijn. En ja, dat kunnen kikkererwten, kaasschijven en bonen ook – but still: vlees.
Iets wat mij nu misschien toch omturnt tot vleesvervangers, is de laatste aanwinst in Valess-land: een vega-burger uit Silicon Valley gemaakt van planten die ruikt, smaakt, sizzles en zelfs bloed zoals vlees dat doet. De maker is Impossible Foods, een bedrijf dat een kei is in het uitvinden van vleesvervangers om milieuschade te beperken en dierenwelzijn te stimuleren. In tegenstelling tot de gemiddelde vega-burger – gemaakt van bonen of linzen – ontwikkelde Impossible Foods een onwaarschijnlijk goede vervanger die zelfs vleesliefhebbers zal doen verbazen, als we de recensies mogen geloven.
Het geheime recept is een mix van aardappel, tarwe, kokosvet, Japanse yam, groentenbouillon, xanthaangom, suikers, aminozuren en een proteïne met de naam leghemoglobine: een plantaardigeiwit dat lijkt op hemoglobine dat in het bloed van de mens en veel dieren voorkomt. Dat laatste verklaart het ‘bloedende’ effect van een sappige vleesburger zodra je een hap neemt en vanaf nu ook deze vega-burger.
Volgens maker Pat Brown was het nodig om dit ietwat freaky element toe te voegen in een poging de massa te overtuigen. Dat heeft te maken met authenticiteit en een textuur die haast gelijk is aan die van vlees en een Amerikaans icoon dat mede via McDonalds (overduidelijk de dunnere burger zonder ijsbergsla), miljarden monden dagelijks voedt.
En ja, daar kun je van freaken, meent een vegetarische journalist die de kans had een vega-burger van Impossible Foods te proberen, maar dan kan je je beter zorgen maken om de echte vleessappen bij een originele hamburger. En daar heeft ze wel een puntje, vrees ik.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.