De toekomst van eten: 5 verschillende ontwikkelingen

Nu aan het lezen

Vijf ontwikkelingen die de manier waarop we eten veranderen

Vijf ontwikkelingen die de manier waarop we eten veranderen

De ontwikkelingen op food-gebied gaan razendsnel. Sommige ontwikkelingen hebben grote invloed op ons huidige eetpatroon. The Guardian komt daarom met de vijf ontwikkelingen die de manier waarop we eten gaat veranderen.

1. Bewerkt vlees

Vorige week kwam het International Agency voor Research naar Kanker, een comité van de Wereldgezondheidsorganisatie met een rapport oer het verband tussen het eten van rood en bewerkt vlees. Aan de hand van ongeveer 800 studies werd het eten van bewerkt vlees gemarkeerd als ‘kankerverwekkend’ en het eten van rood vlees als ‘mogelijk kankerverwekkend’.

2. De zesde smaak Oleogustus

Naast zoet, zuur, bitter, zout en numami is er volgens The Guardian een nieuwe smaak: Oleogustus. Oleogustus wordt ook wel de ‘vet-smaak’ genoemd. Het meeste dat wij associeren met is vaak zijn textuur of geur, niet zo zeer de smaak.

Uit onderzoek is echte gebleken dat we ‘vet’ ook kunnen proeven zonder bovenstaande kenmerken. Door Oleogustus kunnen we bijvoorbeeld de heerlijke romige smaak van boter proeven en kunnen we vertellen wanneer een olie ‘ranzig’ is geworden. De verwachting is dat door deze nieuwe smaak rijkere melk kan worden ontwikkelt, of pillen die smaken als een drie-gangendiner.

foodzy-ios8-healthkit-app-1024x542

3. Het micro-milieu in je maag en darmen

Je darm en maag zijn gevuld met miljoenen bacterien. Sommige zijn goede bacterien en andere zijn slechte bacterien. Samen worden ze ook wel het micro-milieu van je maag en darmen genoemd.

Er is een grote ontwikkeling in de wetenschap die dit milieu ervan verdenkt een grote rol in onze gezondheid te spelen. Het milieu zou bijvoorbeeld verantwoordelijk moeten zijn voor hoe dik of dun je bent en hoe gevoelig je voor diabetes en allergieen bent.

In de toekomst kan dit zorgen voor een soort superfoods met de juiste bacterien die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gewicht verliest of grote problemen als diabetes en hartziekten oplossen.

4. Genetisch gemodificeerd voedsel

Sinds de introductie van genetische gemodificeerd organismen in ons voedselsysteem in 1996, is er een constante discussie over de veiligheid van deze genetische gemodificeerde voedsel.

In 2014 werd er een studie gepubliceerd die de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel garandeerde. De uitkomst was gebaseerd op 100 biljoen dieren die genetisch gemodificeerde maaltijden hadden gegeten.

De studie verlaagde de angst over onwetendheid over genetische gemodificeerd voedsel en zorgt er in de toekomst waarschijnlijk voor dat we meer genetisch gemodificeerd voedsel gaan zien. Heb jij al zin een glow-in-the-dark fish en chips?

5. Vergeten van de voedselpiramide

Velen van ons zijn opgegroeid en groot gebracht met de voedselpiramide. De voedselpiramide is een gids die een degelijke standaarden geeft voor een dagelijks gevarieerd eetpatroon.

De piramide is in de United States al geheel verdwenen en in bijvoorbeeld Australia heeft de piramide drastische veranderingen ondergaan. Fruit en groenten vervangen bijvoorbeeld brood en pasta als de basis van maaltijden.

Lees het gehele artikel over de grootste ontwikkelingen op het gebied van voedsel hier.

Tosca (22) is blogger en afstudeerder bij OKGO Media. Gefascineerd door de snelle technologische ontwikkelingen en de invloed daarvan op de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.