Voedselverspilling is iets minder geworden, maar het is alsnog te veel - Vance

Nu aan het lezen

Voedselverspilling is iets minder geworden, maar het is alsnog te veel

Voedselverspilling is iets minder geworden, maar het is alsnog te veel

Hoewel we gemiddeld iets minder voedsel zijn gaan verspillen de afgelopen jaren, blijft het alsnog een te groot getal. Uit de cijfers blijkt dat voedselverspilling is 2010 nog 48 kg per persoon was. In 2016, de laatste cijfers die hierover bekend zijn, is dit gedaald naar 41 kg. Dat is wel een kleine verbetering, maar het is alsnog te veel.

Dat is dan ook de reden dat er een nieuwe campagne is gestart door Samen tegen Voedselverspilling: Hoe verspillingsvrij ben jij? Het is een samenwerkingsverband met onder andere het Voedingscentrum, de Universiteit Wageningen en bedrijven als Albert Heijn, Jumbo, McDonald’s en de Rabobank.

Samen voedselverspilling verminderen

Het blijkt dat voedselverspilling het meest voorkomt bij jonge gezinnen met kinderen. Daar wordt deze campagne dan ook vooral op gericht.

Als iedereen zich inzet, moet het lukken om de voedselverspilling in 2030 te hebben gehalveerd. Vertelt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, aan de NOS. En volgens hem moeten we ook wel, want de verspilling is zonder voor het milieu. “Denk eens aan het al het verspilde water en energie. En vergeet ook niet je eigen portemonnee.”

600 euro per jaar

Volgens Els van Diermen, sectorspecialist Food van de Rabobank, gooien gezinnen per jaar maar liefst 600 euro weg. Volgens haar ligt het probleem bij het feit dat het eten in Nederland zo goedkoop is. Daardoor hebben we minder moeite om het eten weg te gooien.

Maar als we naar de cijfers kijken, dan gooit een gezin per maand toch al gauw 50 euro weg. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar per jaar zit je dan toch al op 600 euro dat je in de vuilnisbak gooit.

Zelf voedselverspilling tegen gaan

Heb je zelf echt geen idee hoe je voedselverspilling tegen kunt gaan? Dan hebben we een paar simpele tips:

  • Maak elke week een weekmenu en pas je boodschappen hierop aan. Zo weet je van te voren wat je de hele week kunt koken en verklein je de kans op bedorven producten.
  • Houd je restjes over van het avondeten? Gooi deze dan niet weg, maar vries het in of zet het in de koelkast. Zo kun je dit de volgende dag als lunch eten, of later in de week een dag invoeren waarop je de restjes opeet.
  • Neem de houdbaarheidsdatum niet te letterlijk. De kans is groot dat je iets wel nog kunt gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Let wel op de producten die tot een bepaalde datum te gebruiken zijn.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.