Nu aan het lezen
De Franse president Emmanuel Macron kan zich beter buiten het onderwerp van het krijgen van kinderen houden. Aan het eind van september zei hij tijdens een speech: “Een van de belangrijkste problemen met de Afrikaanse demografie is dat het geen gekozen vruchtbaarheid is. Ik zeg altijd: toon me een vrouw die goed opgeleid is en besloot zeven, acht of negen kinderen te hebben.” En dat viel niet goed bij dames met een groot gezin in de Verenigde Staten.
Macron doelde met zijn opmerking op het belang van vrouwenrechten en onderwijs in Afrika. Uit onderzoek blijkt namelijk inderdaad dat vrouwen vaker arm zijn dan mannen en dat hoge geboortecijfers geassocieerd worden met ongelijkheid, armoede en gezondheidsproblemen.
Een goed voorbeeld is Chad. Daar krijgen vrouwen gemiddeld zes kinderen, en het is ook een van de armste landen ter wereld. En volgens voorspellingen van de Verenigde Naties hebben de landen in Afrika ter zuiden van de Sahara in 2100 een populatie van 4 miljard mensen, wat ruim de helft is van de huidige wereldpopulatie.
Dat Macron zich zorgen maakt om vrouwen in Afrika die niet zoveel kinderen hadden gehad als ze de keuze hadden, is dus niet vreemd. Hij is bovendien niet de enige: ook Bill Gates heeft al meermaals opgeroepen een beleid op te stellen om de geboortecijfers in Afrika te laten dalen, in de hoop dat er dan minder armoede komt.
Maar het gaat om de exacte woorden van Macron waar de Amerikaanse vrouwen moeite mee hebben. Volgens hen lijkt het er namelijk op dat een goed opgeleide vrouw nooit veel kinderen zou willen krijgen. En dat is natuurlijk niet altijd waar. En daarom begonnen ze de actie #postcardsforMacron.
Dat begon met Catherine Pakaluk, een professor in sociaal onderzoek en economie bij de Catholic University of America. Op Twitter reageerde ze op een artikel van The Guardian over de opmerkingen van Macron, door een foto van haarzelf en zes van haar acht kinderen te plaatsen, samen met de hashtag.
Postcards for Macron #postcardsforMacron pic.twitter.com/fmX1vzITpv
— Catherine R Pakaluk (@CRPakaluk) October 16, 2018
In een tweede tweet legt ze uit dat ze een Master en een PhD van Harvard heeft gehaald, en dus goed opgeleid is. Maar ondertussen heeft ze dus ook een groot gezin, en het lijkt er op dat ze daar zelf voor koos. “Als de Franse president zegt dat wij niet bestaan, zeggen wij dat we absoluut wel bestaan”, luidt haar uitleg.
Inmiddels hebben diverse vrouwen en een aantal mannen foto’s gedeeld onder de hashtag van hun grote families, waarbij ze vertellen welke opleidingen ze gedaan hebben. Op die manier hopen ze Macron te tonen dat je én goed opgeleid kan zijn én een groot gezin kunt hebben.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.