Microsoft waarschuwt voor tekort aan vrouwen in techsector

Nu aan het lezen

Microsoft: ‘Als er nu niks verandert, werken er straks nauwelijks tot geen vrouwen in de techsector’

Microsoft: ‘Als er nu niks verandert, werken er straks nauwelijks tot geen vrouwen in de techsector’

Als klein meisje droomde ik ervan om dolfijnentrainster of stewardess te worden. Dit veranderde overigens nog wel eens, maar het waren altijd typisch ‘meisjesachtige’ beroepen. Vandaag de dag zeggen jonge meiden niets anders, blijkt uit onderzoek van Microsoft. Meer dan de helft van de Nederlandse meisjes zijn namelijk niet of nauwelijks geïnteresseerd in technologisch werk, terwijl die markt juist groeit.

Het onderzoek [pdf] is gehouden onder 11.500 meisjes en vrouwen tussen de 11 en 30 jaar in twaalf verschillende landen. Wat blijkt: de interesse voor STEM-vakken, oftewel wetenschap, technologie en wiskunde, is er al op 11-jarige leeftijd, maar zakt op 14 jaar alweer af. Dat terwijl vrouwen onmisbaar zijn in de digitale transformatie die Nederland doormaakt volgens Microsoft. Who run the world? Juist.

Microsoft

Maar hoe zit het bij Microsoft zelf? Streven zij naar meer vrouwen in de technologiesector? Ineke Hoekman, HR-directeur van Microsoft Nederland, zegt van wel. “Dit is één van onze belangrijkste speerpunten.”

De werkgelegenheid is in de ICT-sector de afgelopen tien jaar drie keer zo hard gegroeid in Europa in vergelijking met de ‘gewone’ arbeidsmarkt. Maar de interesse van meisjes en jonge vrouwen in deze banen is ver te zoeken. “Als er nu niks veranderd, hebben we straks een populatie waarbij er nauwelijks tot geen vrouwen werkzaam zijn in onze sector”, zegt Hoekman.

Op dit moment werkt er slechts 30 procent van de Nederlandse vrouwen onder de 30 jaar in de STEM-gerelateerde vakgebieden. Door onder meer vacatures langer open te stellen en gericht te werven hoopt Microsoft hier verandering in te brengen. “De persoon moet natuurlijk wel aan de functie criteria voldoen, maar we kijken steeds meer naar potentieel, teamsamenstelling en creativiteit”, zegt Hoekman, “Dit betekent overigens niet alleen een goede verdeling van man en vrouw, maar ook een goede mix tussen ervaren en onervaren mensen.”

Ondanks dat Microsoft graag meer vrouwen op de werkvloer ziet,, doet het bedrijf het aardig goed. “Bij Microsoft werkt er 26 procent vrouw, terwijl dat in de rest van de ICT-sector maar 13 procent is. Het beoogde doel is fiftyfifty. We zien echter dat er een kritische massa is als dat er eenderde van de werknemers vrouw is; we hebben er continu aandacht voor”, aldus de HR-directeur.

Onderwijs

Maar waar pak je dit probleem dan aan? Bij het onderwijs, zegt Hoekman. “We moeten scholen kunnen ondersteunen of zelfs helpen om meer belangstelling te realiseren bij hun leerlingen, zodat er een mismatch wordt voorkomen in de arbeidsmarkt. Op dit moment wordt er te weinig geëxperimenteerd met wat de STEM-vaardigheden je kunnen brengen.”

Meisjes verliezen op jonge leeftijd al hun interesse voor ICT: zo blijkt uit het onderzoek dat dit gebeurt op 14-jarige leeftijd. Terwijl ze juist op die leeftijd hun profielkeuze moeten bepalen op de middelbare school die aansluit op je vervolgopleiding. Hoekman vindt dat meisjes te vroeg deze belangrijke keuze moeten maken. “Uit het onderzoek blijkt ook dat het niet het juiste moment is om zo’n grote beslissing te maken.”

Rolmodellen

Bovendien zien we te weinig van de vrouwelijke rolmodellen, volgens Microsoft. “Er zijn genoeg rolmodellen, maar ze worden niet voldoende getoond. We spreken steeds meer vrouwen erop aan dat zij zich niet moeten weerhouden om hun ambities achterna te gaan, maar ondertussen komt dat niet goed over bij jonge meisjes.” Overigens is er niet één partij verantwoordelijk voor dit probleem, zegt Hoekman. “Overheid, onderwijs en de technologiesector zelf. We zijn gezamenlijk verantwoordelijk.”

Een ander opvallend punt is dat, in vergelijking met de rest van Europa, Nederlandse ouders het minst praten over wetenschappelijke en technologische onderwerpen met hun dochters. Daarnaast zijn de docenten die de bètavakken doceren vaak man, terwijl meisjes juist aangeven dat vrouwen die lesgeven voor hen een belangrijke motivatie is.

Mannenwereld

Iets wat vrouwen daarnaast tegenhoudt om in de technologiesector te gaan werken is, naast het feit dat het meer een jongensaangelegenheid is volgens veel meisjes, seksuele discriminatie. In een mannenwereld als de techsector komt seksisme nog te vaak voor.

“Het is heel belangrijk dat er in elk bedrijf een veilige omgeving is, voor zowel mannen als vrouwen. Elke werknemer moet zich erkent voelen en daar pleiten we bij Microsoft ook erg voor. Als dit niet het geval is, dan is het uiterst belangrijk dat het bespreekbaar blijft.”

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.