Tech Thursday: Waar kan ik het beste mijn webshop mee maken?

Nu aan het lezen

Waar kan ik het beste mijn webshop mee maken?

Waar kan ik het beste mijn webshop mee maken?

Ben je het spoor bijster over je privacy-instellingen? Leiden je apps je teveel af en grijp je keer op keer naar hetzelfde wachtwoord? Fear no more en drop je vraag bij tech-expert Eveline Meijer. Succes gegarandeerd.

Je eigen bedrijfje hebben is ontzettend populair. Inmiddels zijn er dan ook 1 miljoen ZZP’ers in Nederland. Bovendien zijn er nog talloze mensen die zelf spullen verkopen naast hun vaste baan, veelal via webshops.

Webshops en websites maken is tegenwoordig allang niet meer iets waar je veel tech-kennis voor nodig hebt. Dankzij de opkomst van bedrijven als WordPress en Joomla! kun je veel zelf door simpelweg te klikken en te slepen.

Een webshop maken kun je dus prima zelf, zonder de hulp van een programmeur. Natuurlijk heb je dan vaak wel een aantal restricties. Zo kun je niet eindeloos sleutelen aan het ontwerp, want er zitten grenzen aan wat er mogelijk is. Maar je kunt wel in een (paar) uurtje(s) tijd zelf iets moois maken.

Het probleem is natuurlijk dat er allerlei aanbieders op de markt zijn waar je uit kunt kiezen. Voor welke ga je dan?

WooCommerce

WooCommerce is tegenwoordig een bekende binnen de wereld van webshops. Dit systeem heeft als voordeel dat het samenwerkt met WordPress. Heb je dus al een website met WordPress? Dan kun je je webshop zo toevoegen. Je blog en winkel staan zo op dezelfde plek, wel zo prettig.

Bovendien is WordPress erg gebruiksvriendelijk. Je hoeft dus niet uren te neuzen in allerlei vreemde codes of instellingen. Al je producten zijn gemakkelijk toe te voegen. Daarnaast kun je goed koppelingen maken met andere systemen. Bijvoorbeeld handig voor je voorraadbeheer en je administratie.

Mocht je overigens toch een geheel eigen ontwerp willen, in plaats van een standaard thema? Dan kun je een ontwerp laten maken door een designer en die toevoegen. Je hebt dus ontzettend veel zelf in de hand en kunt zo ver gaan met je aanpassingen als je zelf wilt. Hoe verder je gaat, hoe moeilijker het natuurlijk wel wordt.

Verder kun je meertalige webshops opzetten, maak je je webshop supersnel, ziet hij er gegarandeerd professioneel uit, en zijn er ontzettend veel thema’s om uit te kiezen. Ook handig: je kunt ook een mogelijkheid toevoegen om klanten te laten met iDeal, Paypal of andere opties.

Webshop

Natuurlijk is het niet allemaal geweldig. WooCommerce heeft bijvoorbeeld veel updates, omdat er veel updates voor WordPress zijn. En het wil wel eens voorkomen dat jouw thema niet samenwerkt met een nieuwe versie. Dan kun je dus weer van voor af aan beginnen.

Ook wordt de website snel trager als je heel veel producten in je webshop hebt staan. En niemand heeft zin om lang te wachten bij het shoppen. Bovendien krijg je geen technische ondersteuning van WordPress als er iets mis gaat. Dan moet je dus zelf iemand vinden of hopen dat je het zelf op kunt lossen.

Tot slot is WooCommerce zelf wel gratis, maar je geeft al snel geld uit. De website moet ergens staan, wat betekent dat je een URL en een hostingpakket moet kopen. Wil je meer functies toevoegen aan je webshop? Dan kun je plugins en extensies gebruiken, waar je soms ook voor moet betalen.

Wix

Een andere grote bekende is Wix. Ook dit is een systeem dat eigenlijk bedoeld is om een website te bouwen, maar het heeft ook een optie voor webshops. Daarbij kun je kiezen uit een aantal thema’s, speciaal voor wat je verkoopt. Denk bijvoorbeeld aan een thema voor een t-shirt-winkel of een theewinkel.

Die thema’s kun je vervolgens zelf aanpassen. Natuurlijk wel weer met diverse restricties, want de basis is eigenlijk altijd hetzelfde. De thema’s geven je echter een professioneel ogende website, die het ook goed op je mobiel doet. Je kunt echter minder aanpassen dan in WooCommerce.

Ook is er een speciale app met allerlei functies om je website nog verder te verbeteren. Verder is er een goed help center met allerlei artikelen en video’s, voor als je het even niet meer snapt. En er is een gratis variant waarmee je je webshop kunt bouwen.

Natuurlijk zijn er ook weer nadelen. Met de gratis variant kun je bijvoorbeeld geen eigen URL krijgen en kunnen klanten niet afrekenen. Oftewel: je zult snel moeten gaan betalen. Dit kost je 16,50 euro per maand. Daarnaast kun je niet gemakkelijk tussen de diverse thema’s wisselen. Wil je dus een ander thema proberen, dan moet je weer helemaal overnieuw beginnen. Ook wordt de webshop er niet beter op als je meer producten gaat verkopen.

Etsy

Wil je echt weinig werk verrichtten aan het opzetten van je webshop, dan is Etsy een goede optie. Hier heb je een standaard uiterlijk, mensen kennen het platform al en je hoeft niet te betalen voor je domeinnaam.

Dit heeft allemaal voor- en nadelen. Je hebt weinig werk aan het maken van de winkel, maar je kunt ook niets aanpassen naar je eigen smaak. Bovendien kennen mensen het platform wel – en komen er dus veel bezoekers – maar zitten er ook ongelofelijk veel winkeltjes op. Je moet dus echt speciaal zijn wil je opvallen.

Etsy

Daarentegen kan Etsy wel een goed startpunt zijn. Als je weinig wilt doen aan de webshop zelf, maar veel meer aan marketing en het maken van de producten (want alles moet handgemaakt of vintage zijn), dan kun je hier goed uit de voeten. Wil je meer, dan zou ik voor iets anders kiezen.

Andere aanbieders

Natuurlijk zijn er nog tal van andere aanbieders voor webshops, bijvoorbeeld Magento en Shopify. De reden dat ik die nu niet bespreek, is omdat ze ingewikkeld, duur of allebei zijn. Wil je dus zelf een webshop oprichten zonder tech-kennis, dan kun je beter niet voor deze opties gaan.

Wil je er echter meer doen met je webshop – bijvoorbeeld een geheel eigen ontwerp – of heb je iemand met meer technische kennis in je omgeving, dan zijn andere opties zeker het proberen waard. Magento is dan met name een goede optie, gezien dit programma beter ingericht is op veel producten.

Welke kies ik nu?

Voor welk programma je het beste kunt kiezen, hangt nogal af van je wensen. Etsy is absoluut het meest eenvoudige systeem, maar laat je weinig aanpassen. Wix is ook eenvoudig in gebruik, maar daar moet je ook voor betalen.

De meeste mogelijkheden heb je met WooCommerce in WordPress, al zul je daar soms door de bomen het bos niet meer zien. Wil je immers meer functies toevoegen, dan ben je snel aangewezen op plug-ins en extensies. Dat kan het geheel ingewikkeld maken. Daarentegen heb je wel de meeste keuzevrijheid met deze optie en is het gebruik er van gratis.

Heb jij ook een tech-gerelateerde vraag? Stuur hem naar [email protected] via Twitter naar @_eefj. Misschien wordt jouw vraag volgende week wel beantwoord.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.