Watertekort in Zuid-Afrika: moeten alle kranen dicht in april?

Nu aan het lezen

Watertekort in Zuid-Afrika: moeten alle kranen dicht in april?

Watertekort in Zuid-Afrika: moeten alle kranen dicht in april?

Er heerst een ernstig watertekort in Zuid-Afrika. En het ergste aan deze situatie: het land is hier niet op voorbereid. In Kaapstad mag je inmiddels niet langer dan twee minuten douchen en is het uit den boze om je auto te wassen of de tuin te sproeien. Dit is het derde jaar dat er heel weinig regenwater is gevallen. Hierdoor zijn de watervoorraden voor maar 33 procent gevuld. De dag waarop het water helemaal op zal zijn, komt steeds dichterbij. De overheid denkt namelijk dat er vanaf 29 april geen water meer uit de kraan zal komen.

Maatregelen

Er zijn inmiddels al behoorlijk wat maatregelen genomen. Zo mag iedereen sinds nieuwjaarsdag 87 liter water per persoon per dag verbruiken. Niet erg veel, als je bedenkt dat een korte douchebeurt al zo’n 50 liter water kost. Dan blijft er dus nog maar weinig over.

Als je meer water verbruikt, kun je een flinke boete verwachten of zul je verplicht apparaten moeten instellen om het waterverbruik te verminderen. De burgemeester van de stad laat weten: “Dit is geen dreigende crisis, dit is nu al een heel erge crisis.”

In de rij voor water

Zoals in de intro al benoemd werd, denkt de Zuid-Afrikaanse overheid dat de kranen op 29 april 2018 moeten sluiten. Dat betekent dat iedereen in Kaapstad zelf water zal moeten halen bij een van de 200 tappunten. Hier mogen ze dan maximaal 25 liter water per dag halen. Maar hier zullen zij waarschijnlijk wel zo’n drie tot vier uur in de rij moeten staan.

Zijn er andere manieren om aan drinkwater te komen?

De mensen in Zuid-Afrika zijn voor drinkwater afhankelijk van een aantal stuwmeren. Maar ergens tussen maart en april zal het punt aanbreken dat het waterpeil van deze meren te laag zal zijn. Op dit moment zoeken de inwoners andere manieren om water te winnen. Door bijvoorbeeld naar water te boren, of door drinkwater van zeewater te maken.

Dit laatste lijkt misschien een gemakkelijke oplossing, omdat Kaapstad wel genoeg zeewater heeft. Maar het kost behoorlijk wat energie om hier drinkwater van te maken. Het water moet namelijk eerst minder zout gemaakt worden, ook wel ‘ontzilten’ genoemd, door bijvoorbeeld het water op te warmen zodat het gaat verdampen. De waterdamp wordt dan opgevangen in een koele ruimte en de damp verandert weer in waterdruppels. Deze druppels vormen het drinkwater, het zout is overgebleven in de verwarmingsketel. Het is dus mogelijk om drinkwater van zeewater te maken, maar er is één groot probleem: de kosten. Het kost veel energie om het zeewater op te warmen. Volgens de berekeningen zou het drinkbaar maken van zeewater drie keer duurder zijn dan het boren hiernaar.

Toeristen

Voor toeristen wordt Kaapstad helaas een steeds minder aantrekkelijke stad. De stad is zelfs niet meer in een Lonely Planet-overzicht van 2018 te vinden. Dat is zorgelijk, omdat toerisme ook voor inkomsten voor de stad zorgen. Voor toeristen die wel naar Kaapstad komen, is het dan ook zeker van belang om minder water te verbruiken. Ze blijven natuurlijk welkom in Kaapstad, maar ook hen wordt dringend verzocht om minder water te verbruiken.

De stad wil dat ook de toeristen hun douchebeurten beperken tot twee minuten, hun handdoeken en beddengoed zo lang mogelijk gebruiken en zo min mogelijk het toilet doorspoelen.

Het is de vraag of er snel genoeg een oplossing zal komen voor het watertekort zodat de kranen niet dicht hoeven, want dat zou deze situatie nog vreselijker maken dan dat het al is.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.