Nu aan het lezen
We maken ons in Nederland minder zorgen over nepnieuws dan dat inwoners van vergelijkbare landen dat doen. Dat blijkt uit een onderzoek van Reuters Institute for the Study of Journalism. Daarnaast vertrouwen de media weer meer.
In Nederland maakt 3 op de 10 mensen zich zorgen over nepnieuws. In vergelijkbare landen als Spanje en de Verenigde Staten is dat twee derde van de inwoners, veel meer dus. Van de 37 onderzochte landen maken wij ons hier zelfs het minste zorgen om.
Volgens de Mediamonitor hebben we ook redelijk wat vertrouwen in de media. 59 procent vindt dat je het nieuws in ons land kan vertrouwen, wat na Portugal en Finland het grootste vertrouwen in Europa is. Slechts 11 procent van de Nederlanders heeft geen vertrouwen in de media.
Natuurlijk hangt het wel van het medium af hoeveel vertrouwen je er in hebt. De NOS wordt het meest vertrouwd, gevolgd door RTL Nieuws en NU.nl. De landelijke kranten volgen daarna pas.
We betalen echter liever niet voor ons nieuws. In het afgelopen jaar betaalde slechts 13 procent van de Nederlanders om online nieuws te kunnen lezen of bekijken. 60 procent van de mensen die dit jaar niet betaalden, zegt het zeer onwaarschijnlijk te vinden dat ze in de komende 12 maanden wel gaan betalen.
Toch is dat al wel beter dan in 2017. Toen zei namelijk 80 procent dat het zeer onwaarschijnlijk was dat ze gingen betalen voor nieuws. Daardoor lijken iets meer mensen bereid te zijn om te betalen, maar is het aantal nog steeds laag.
Ondertussen hebben ook Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar interesse in nieuws (93 procent). 46 procent zegt zelfs zeer geïnteresseerd te zijn. Deze groep gebruikt met name online media.
Onder die online media zit bijvoorbeeld sociale media. 45 procent van de jongeren komt daar nieuws tegen, maar is daar dan wel weer erg kritisch over. Ruim de helft stelt dat je nieuws op sociale media niet kunt vertrouwen. De meesten gebruiken dan ook een nieuwswebsite of -app (46 procent).
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.