Drie Nederlandse boeken onder de €20,- over bewust reizen

Nu aan het lezen

Drie Nederlandse boeken onder de €20,- over bewust vakantievieren

Drie Nederlandse boeken onder de €20,- over bewust vakantievieren

Reizen is het nieuwe roken: het is ongezond voor het milieu en steden bezwijken onder massatoerisme. Maar we houden er niet mee op. Hoe doe je het dan een beetje verantwoord?

Een verzameling van drie gloednieuwe boeken van Nederlandse bodem (lokaal!) over bewust reizen in de 21e eeuw. Om de schade in ieder geval tot een minimum te beperken.

Weg Ermee! Van Dennis Storm (€14,99)

Een beetje functioneel je koffer inpakken is een must als je frequent reist. Neem een voorbeeld aan voormalig presentator Dennis Storm. Hij hing zijn tv-carrière aan de wilgen in ruil voor een andere passie: reizen en schrijven. Voor de ruim 150 reisreportages die hij maakte, leefde hij bij elkaar opgeteld zo’n drie jaar uit een koffer. In Weg Ermee! schrijft Storm over de minimalistische leefwijze die hij er op na hield. Iets wat voor hem zoveel betekent als teruggaan naar de essentie.

Ontspullen is daarvan slechts het begin, aldus Storm. “Minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptiewereld waarin we leven en opgegroeid zijn niet meer serieus nemen. Als je ook maar ergens in je lijf voelt dat het leven inderdaad misschien wel te materialistisch is geworden, dan hoop ik dat dit boek je aanzet tot het nemen van de eerste stap.” We gaan het meemaken in je boek, Dennis.

How To Be A Better Tourist van Johan Idema (€15,-)

Massatoerisme is een wereldwijd groeiend probleem, niet in de laatste plaats voor steden die bezwijken onder de rolkoffers en Airbnb’s van deze wereld. Dat is niet alleen een probleem van de ander, het is onze verantwoordelijk daar iets aan te doen, schrijft cultuuradviseur Johan Idema in zijn boek How To Be A Better Tourist.

Door niet massaal dezelfde reizen te boeken, verhelpen we dit probleem. Bonusvoordeel: je helpt jezelf aan een authentieke reiservaring die ook nog minder stress oplevert dan je twee weken zon-zee-strand aan de Spaanse kust (waar volgens Idema helemaal niks mis mee is als je daar echt van houdt).

Pinnen in Mongolië van Liesbeth Rasker (€17,50)

Na de eerste solo-trip op haar 23e wist reisjournalist en ELLE-columnist Liesbeth Rasker het zeker: dit is hét. Jaren later verdient ze haar brood met artikelen over reisavonturen, runt ze haar eigen reisverhalenwebsite en debuteerde Rasker als auteur met Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken. Dit is een handboek over hoe te reizen, en daarmee een pleidooi óm te reizen, aldus de auteur.

Rasker hoopt lezers niet alleen aan te sporen het plezier van (solo)reizen te ontdekken, maar hen ook een bepaalde mindset aan te leren. Hierover zegt ze: “En dan heb ik niet meteen over zen zijn en yoga. Van reizen ben ik zelf een realistischer en flexibeler mens geworden. Ik raad anderen dan ook vooral aan: ga op reis, neem de reis zoals-ie komt, plan niet alles van te voren en leer gaandeweg hoe te reizen.” Daarmee durven we die backpack wel aan, Liesbeth!

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.