Nu aan het lezen
Let maar eens op in de supermarkt: bijna al het eten en drinken zit in plastic. Daardoor wordt er ook flink wat plastic verbruikt, blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau, schrijft de NOS. Per jaar verbruiken we met zijn allen namelijk 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Dat zijn er ruim 1.500 per Nederlander, of vier per dag per persoon.
Het plasticprobleem wordt bovendien alleen maar groter. De bevolking groeit, dus de huishoudens ook. En al die huishoudens kopen weer eten en drinken, dat in een plastic verpakking zit. Daardoor neemt het verbruik van plastic voedselverpakkingen jaarlijks met 100 miljoen stuks toe.
Maar niet alleen de groei van de huishoudens zorgt voor een groter verbruik van de verpakkingen. Ook de supermarkten dragen daar aan bij. Er komen bijvoorbeeld steeds meer kant- en klaarmaaltijden en maaltijden voor eenpersoonshuishoudens, die allemaal weer verpakt moeten worden.
Al dat plastic is misschien handig om eten te verpakken, maar het is niet goed voor het milieu. Er zijn dan ook steeds meer mensen die het aantal plastic zakjes en doosjes vervelend vinden. Het liefst gebruiken we dus veel minder verpakkingen, maar zo eenvoudig is dat niet.
We kunnen natuurlijk een verbod instellen op het materiaal en overgaan op andere soorten verpakkingen. Maar volgens Ceel Elemans van ING zijn er niet zoveel alternatieven voor veel verse voedingsmiddelen, die “qua voedselveiligheid, houdbaarheid, functionaliteit en prijs aan plastic kunnen tippen”. “Het verminderen van de benodigde hoeveelheid nieuw plastic is daarom nu de meest effectieve stap”, zegt hij tegenover de NOS.
Een deel van de oplossing ligt dan ook bij de voedingssector zelf, die lichtere verpakkingen kan gaan gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen plastic deksels, maar folie. En vooral ook: verpak voedsel niet meer per stuk. Daarnaast kunnen we het materiaal meer her gaan gebruiken en kunnen we plastic gebruiken dat we beter kunnen recyclen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.