Nu aan het lezen
In je eentje kun je de wereld niet duurzamer maken, dat is althans de overtuiging van veel Nederlanders. Uit nieuw onderzoek van I&O research blijkt dat we onze manier van leven aanpassen voor een beter klimaat, maar tegelijkertijd pessimistisch zijn over de kansen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Zeven op de tien Nederlanders overwegen een ‘groenere’ levensstijl maar wachten voor acties nog op anderen. Ze zijn bang dat overheden, bedrijven en anderen de CO2-uitstoot amper verlagen.
Door twijfel en pessimisme bungelen talloze Nederlanders in een ‘klimaatspagaat’. Jammer, zegt Carine. Deze marketing- en communicatiemedewerker denkt dat individuele acties in het dagelijks leven wél helpen. “Als iedereen pessimistisch is, gebeurt er ook niks. En het is altijd beter wel iets te doen dan niets, toch?”.
Het is vandaag Warmetruiendag! Zet de thermostaat dus wat lager en trek zo'n gezellige, dikke trui aan. Wij geven alvast het goede voorbeeld! ✌🙆♀️ pic.twitter.com/864HBSjQxg
— PvdD (@PartijvdDieren) February 2, 2018
Carine onderneemt uit milieuoverwegingen vooral ‘kleine dingen’. “Even een tas meenemen voor het boodschappen doen. Overwegen of aangeschafte producten niet slecht zijn voor het milieu. Niet te lang douchen, de verwarming vaak maar tijdelijk even hoger zetten en liever een trui aan. Waar het kan, teken ik petities. Het zijn misschien geen dingen waar menig milieubewust persoon warm van wordt, maar ik hoop dat het toch weer even helpt.”
Uit de peiling onder Nederlanders blijkt dat mensen zich laten tegenhouden in hun ‘groen doen’ doordat ze vrezen dat de ander niet meedoet. Ook Bianca vindt het moeilijk om te zien hoeveel mensen met de auto gaan. “De onwetendheid is enorm. Mensen weten niet wat de impact is van het eten van vlees. Ook denken mensen al gauw ‘niks meer te kunnen’ als ze groen doen. Dat raakt mij. Ik let op palmolie in producten, neem vaker de fiets en de trein en probeer duurzame kleding te kopen. Reizen is mijn ‘zwakte’: dat is heel slecht voor het milieu. Om het goede voorbeeld te geven aan anderen, verzorg ik met mijn verjaardag een vegetarische maaltijd. Zo zijn er toch een heleboel mensen in één klap duurzamer bezig!”
Niet iedereen ziet iets in ‘groen doen’. Zo zegt Alwine Markt: “Als ik eerlijk ben hou ik de temperatuur in mijn huis alleen laag omdat ik het energiebedrijf zo weinig mogelijk wil spekken. Ik las ooit dat Nederland verantwoordelijk is voor zo’n 0,55 procent van de gehele vervuiling van de aarde. We kunnen dus nog zoveel doen maar als de rest van de wereld niet mee wil werken, staan we nergens. Zolang het geld nog altijd belangrijker is dan de gezondheid (wereldwijd gezien) gaan we ten onder aan de vervuiling.”
Johanna (36) is schrijfster en wil graag groener zijn. Zoiets als Warme Truien dag vindt ze een tof initiatief. “Daar hou ik van. Maar toch neem ik vaak de auto en laat ik een baddersessie niet zitten vanwege het milieu. De dingen die ik doe om het milieu te sparen, komen uit mijn opvoeding. Thuis deden we op tijd de lichten uit, het gas laag en de kraan dicht als je ‘m niet gebruikte. Zelf ben ik er niet goed in. Als ik er geen eigen voordeel uithaal, is het moeilijker echt te doen. Op andere plekken buiten mijn eigen huis, denk ik sneller: dan hoef ik het toch niet te betalen. Best gênant.”
De onderzoeksresultaten zijn geen reden voor gesomber. De meeste Nederlanders zijn best betrokken bij het klimaatprobleem, maar zeggen bijvoorbeeld slecht geïnformeerd te zijn over de impact van producten.
Dat alle kleine beetjes helpen, blijkt wel uit de resultaten van de jaarlijkse Warme Truien-actiedag: als heel Nederland vandaag één graad minder stookt, wordt zo’n 3,3 miljoen kuub gas bespaart. 1000 m³ is wat er maandelijks wordt gebruikt om een appartement te verwarmen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.