Nu aan het lezen
Hoewel talloze landen zich inzetten om de klimaatverandering te beperken, lijkt de wereldwijde CO2-uitstoot dit jaar flink te stijgen. De uitstoot stijgt met minimaal 1,8 procent en mogelijk zelfs met 3,7 procent, meldt Quartz. Oorzaak is dat de groei in vraag naar energie sneller gaat dan de groei in groene energie. Daardoor moeten we meer fossiele brandstoffen gebruiken.
Het is het tweede jaar op rij dat de uitstoot gegroeid is, terwijl de wereldwijde uitstoot tussen 2014 en 2016 gelijk bleef. Vorig jaar steeg de uitstoot echter met 1,6 procent.
Vooral in China en India wordt er meer kool gebruikt en in het overgrote deel van de wereld groeit het gebruik van olie en gas. De rijke wereld zag de afgelopen jaren een afname in uitstoot, maar kwam dit jaar met een kleine groei.
“De groei in wereldwijde CO2-uitstoot brengt de doelen uit het klimaatakkoord van Parijs in gevaar”, aldus een groep onderzoekers die drie afzonderlijke studies naar de uitstoot publiceerden. Volgens dat akkoord moet de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius ten opzichte van de tijd voor de industriële revolutie blijven.
Om dat te bereiken moet de wereld de uitstoot met 20 procent verlagen in 2030 en in 2075 netto geen uitstoot meer hebben. Daarnaast moet de opwarming als het even kan onder de 1,5 graden Celsius blijven. Dat betekent een vermindering van 50 procent in de uitstoot in 2030 en netto geen uitstoot in 2050.
Het verschil in die temperatuur lijkt misschien klein, maar de impact op de wereld is heel groot. De planeet zou 30 biljoen dollar besparen aan economische groei als we het ambitieuzere doel behalen. Maar dat wordt dus flink in gevaar gebracht door de stijgende uitstoot.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.