Nu aan het lezen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft advies gegeven over de schermtijd van kinderen. De organisatie stelt dat kinderen tussen de één en vier jaar oud maximaal een uur schermtijd per dag mogen krijgen. Minder is natuurlijk beter. Baby’s zouden helemaal niet naar schermen moeten kijken.
De richtlijnen staan in advies van de WHO over het zo gezond mogelijk laten opgroeien van kinderen. Daarin pleit de organisatie vooral voor meer fysieke beweging en betere nachtrust. Maar ook moeten kinderen onder de vijf jaar minder tijd voor een scherm doorbrengen.
De richtlijnen werden opgesteld door een WHO-panel van experts. Zij bekeken wat de effecten van slecht slapen, tijd besteed aan het kijken naar schermen en het vastzitten in stoelen waren op jonge kinderen. Ook bekeken ze bewijs over de voordelen van meer activiteiten.
De conclusie is dus eenvoudig: kinderen moeten meer bewegen, minder naar schermen kijken en minder vastzitten in stoeltjes. “Wat we echt moeten doen is het terugbrengen van spelen voor kinderen”, aldus dr. Juana Willumsen. “Dit gaat het om het maken van een omschakeling van zittende tijd naar speeltijd, terwijl we de slaap beschermen.”
Die verschuiving kan namelijk veel effect hebben voor de rest van het leven van het kind. “Vroege kindertijd is een periode met snelle ontwikkeling en een tijd waarin levensstijl aangepast kan worden om gezondheidsvoordelen op te doen”, aldus general doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus.
En dat is nodig, stelt het WHO. Het niet voldoen aan de huidige aanbevelingen voor fysieke activiteit is jaarlijks verantwoordelijk voor ruim 5 miljoen doden wereldwijd, in alle leeftijdsgroepen. 23 procent van de volwassenen en 80 procent van de tieners zijn nu bovendien niet voldoende fysiek actief. Maar als dat vroeger al een gewoonte was , dan helpt dat om het een gewoonte te laten blijven.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.