Nu aan het lezen
Schurft? Dat is toch een ziekte die vooral veel voorkwam in de Middeleeuwen? Klopt ja. Maar dat wil niet zeggen dat deze ziekte helemaal verdwenen is. We horen er niet zo veel meer over, maar heel af en toe ontstaat er weer een schurftplaag. En dat wordt allemaal veroorzaakt door een piepklein beetje: de mijt.
Jeuk, schilfers en rode strepen op je huid. Het zijn de vervelende symptomen van de schurft. Steeds meer studenten melden zich met deze klachten. Niet gek ook, want er zit één groot nadeel aan schurft: het is behoorlijk besmettelijk. Vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven. Zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra.
Het aantal besmette personen wordt niet bijgehouden, maar de GGD denkt wel dat er een stijging is te zien in het aantal klachten. Vooral in Groningen, Hollands Midden en regio Utrecht.
Je krijgt niet zomaar schurft, en al helemaal niet als je in een schone ruimte leeft. Maar als je langdurig contact hebt met iemand die besmet is, dan is de kans groot dat jij het ook krijgt. Als je bijvoorbeeld naast elkaar op de bank zit, bij elkaar in bed slaapt of bijvoorbeeld iemands sjaal leent.
Als de mijt eenmaal op je huid zit, en dit is best smerig, graaft het beestje gangetjes en nestelt het zich in de huid. Hier legt het diertje eitjes en uitwerpselen en dat zorgt voor die erge jeuk.
In Groningen brak een plaag uit omdat de studenten hun beddengoed niet vaak genoeg wasten. En als meerdere mensen daarop slapen, dan kunnen de mijten lekker hun gang gaan.
Het hebben van schurft is niet het einde van de wereld. Het klinkt misschien vies, maar het is vooral gewoon heel erg vervelend.
Je kunt hier gemakkelijk vanaf komen door je van top tot teen in te smeren met een crème tegen mijt. Daarnaast is het verstandig om al je beddengoed en kleding op een hoge temperatuur te wassen. Als je met studenten samenwoont is het wel zo verstandig om het bespreekbaar te maken. Dan ben je er namelijk zo vanaf met z’n allen.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.