Studenten moeten diep in de buidel tasten voor een kamer - Vance

Nu aan het lezen

Studenten moeten diep in de buidel tasten voor een kamer

Studenten moeten diep in de buidel tasten voor een kamer

Begin je dit jaar met studeren en wil je op kamers wonen? Dan is het te hopen dat je een goede bijbaan naast je studie hebt. Op kamers wonen begint bijna onbetaalbaar te worden voor studenten: de gemiddelde prijzen voor een kamer zijn voor het eerst boven de 400 euro uitgekomen.

De absolute koploper is Amsterdam. Hier betaal je gemiddeld 571 euro voor een kamer. Maar ook in Rotterdam gingen de prijzen omhoog. De huur steeg met 7,4 procent ten opzichte van vorig jaar en voor een gemiddelde kamer betaal je nu 460 euro.

Onderzoek

De cijfers van de kamerprijzen komen uit het onderzoek dat door Kamernet is gedaan, een bekende website waar een hoop kamers opstaan. Zij denken dat de snelle stijgingen van de huurprijzen komt door de krapte op de woningmarkt.

Omdat er ook steeds minder woningen voor starters zijn, en zij vaak niet in aanmerking komen voor een hypotheek, blijven een hoop afgestudeerden in hun studentenkamer wonen. Dit zorgt ervoor dat er ook weer steeds minder kamers beschikbaar worden voor de nieuwe studenten. Het zorgt niet alleen voor een hogere kamerprijzen, maar het vinden van een kamer wordt ook steeds moeilijker.

Randstad

De duurste steden om te wonen zijn toch de steden die in de Randstad liggen. Het zal niemand verbazen dat de duurste stad dan ook onze hoofdstad Amsterdam is, met een gemiddelde prijs van 571 euro. Daarna volgen Rotterdam (458 euro), Den Haag (436 euro) en Utrecht (431 euro).

Opvallend is dat ook prijzen in de steden die niet per se bekend staan om studentensteden stijgen. De kans is groot dat studenten het in de omliggende steden zoals Alkmaar en Amersfoort gaan zoeken om toch in de buurt van de grote stad te kunnen wonen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.