Nu aan het lezen
In 2015 werd er in Amerika een onderzoek gedaan naar wat fictie lezen met onze hersenen doen. Daaruit bleek dat we hierdoor empathischer worden, wat bleek uit hersenscans. De deelnemers lazen het boek Pompeii van Robert Harris, waarna hun hersenactiviteiten onder de loep werden genomen.
Uit deze scans bleek dat er in sommige delen van de hersenen verbeterde connectiviteit te zien was. Onder andere in het gedeelte van taalverwerking, maar ook in het deel dat een rol speelt in het verwerken van zintuigelijke informatie door. De onderzoekers gaven aan dat dit waarschijnlijk kwam doordat de hersenen tijdens het lezen de personages visualiseerden bij fictie lezen.
Dit onderzoek werd gedaan in 2013 en inmiddels liggen de uitkomsten daarvan flink onder vuur. Want wat blijkt? Het onderzoek werd onlangs nagebootst en er was helemaal geen effect te zien.
Het is niet nieuw dat onderzoeken uit het verleden opnieuw gedaan worden. In de afgelopen tijd zijn er zo’n 21 psychologische onderzoeken exact zo nagedaan om te checken of het resultaat wel echt klopt. In 62 procent van de gevallen was dit ook het geval. Maar in het geval van empathischer worden door fictie te lezen, was dit niet zo.
Grappig is wel dat het nieuwe onderzoek door dezelfde hoogleraar psychologie gedaan werd als in 2015, Brian Nosek. Hij denkt nu dichter bij de waarheid te zitten dan toen, omdat hij elke keer vijf keer zoveel proefpersonen inschakelde als bij de vorige keer.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.