YouTube komt met speciale 'fake news' workshops voor tieners

Nu aan het lezen

YouTube organiseert ‘fake news’ workshops voor tieners

YouTube organiseert ‘fake news’ workshops voor tieners

Heal the world, make it a better place waren de fameuze woorden waarmee Michael Jackson ons in 1991 op artistieke wijze aansprak op de menselijke ‘gave’ de wereld eigenhandig naar de knoppen te helpen.

YouTube komt in 2017 met een eigen variant. Onder de slogan ‘Let’s make it a better web’ organiseert het videoplatform en thuis van veel vloggers, workshops voor jongeren om hen beter onderscheid te laten maken tussen echt en fake nieuws.

Voor nu zullen de workshops gericht op internetveiligheid voor zover bekend alleen nog in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden.

Bekende vloggers

YouTube sluit met initiatief aan in het rijtje mediabedrijven en een handjevol social media giganten die jongeren willen beschermen tegen de invloeden van nepnieuws.

Afgelopen jaar startten Jeugdjournaal-presentatoren Lysette van Geel en Nick Renooij met soortgelijke masterclasses in Nederland. Kinderen leerden van de presentatoren hoe je nieuws herkent, hoe je het maakt en hoe je dat het beste presenteert.

De vraag is hierbij natuurlijk: hoe zorg je dat jongeren geïnteresseerd raken in een workshop over veiligheid? Laat dat maar aan YouTube over. Het bedrijf strikte een paar prominente vloggers die zich sterk maken voor social change, een campagne die ook in Nederland draait.

Onder meer jeugd-auteur John Green (The fault in our stars), Turkse Youtuber Baris Ozcan en de Britse vlogger Dina Torkia doen mee aan het programma.

De reden voor de workshops is dat de kwetsbaarheid van jongeren kan worden vergroot doordat het lastig is te beoordelen over content echt is – zeker wanneer het wordt gedeeld op social media door een vriend.

Kritiek

Onlangs werd YouTube nog fel bekritiseerd vanwege het publiceren van ‘ongeschikte’ content naast advertenties en de manier waarop ze met haatzaaien omgaan. Als gevolg trokken diverse bedrijven hun advertenties terug.

Internationale vloggers trokken aan de bel toen bleek dat YouTube video’s met onder meer homoseksuele vloggers voor kinderen blokkeert.

Naomi Gummer (YouTube) zegt over het nieuwe experiment tegen BBC: “Het internet is wat we willen dat het is. Het kan een vervelende plek zijn waar mensen elkaar niet begrijpen en elkaar verraden. Maar het kan ook een geweldige plek zij waar we kunnen delen, samenwerken en elkaar kunnen helpen en begrijpen.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.