Jongeren zonder werk: grootste stijging werkloosheid sinds 2003

Nu aan het lezen

Jongeren zonder werk: grootste stijging werkloosheid sinds 2003

Jongeren zonder werk: grootste stijging werkloosheid sinds 2003

Het coronavirus raakt ons allemaal. De hele wereld heeft te maken met nieuwe maatregelen, van thuisisolatie tot het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes. Ook in de arbeidsmarkt is er behoorlijk wat veranderd door het coronavirus: de werkloosheid is sinds 2003 niet meer zo hard gestegen.

Werkloosheid

Vooral jongeren zijn de klos, blijkt uit de cijfers. Uit de cijfers blijkt dat de aanvraag voor WW-uitkeringen fors is gestegen. Zo werden er in april maar liefst 74.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen aangevraagd. Vooral jongeren tot 25 jaar komen hierdoor in de problemen. Het gaat daarbij schoolverlaters die geen werk kunnen vinden of geen mogelijkheid hebben om te solliciteren door het gebrek aan sollicitaties. Maar ook jongeren met een flexcontract zitten nu zonder werk.

In 2003 werd de werkloosheid voor het eerst gemeten door uitkeringsinstantie UWV en het CBS. Afgelopen maand schoot de werkloosheid van 2,9 procent naar 3,4 procent. Nog nooit eerder is dat cijfer zo hard omhoog geschoten. Het aantal werklozen is inmiddels al gestegen naar 314.000.

Sectoren

Uit de cijfers blijkt dat de WW in alle sectoren en onder alle leeftijdsgroepen toeneemt. Maar vooral in de schoonmaakbranche (91 procent), uitzendbedrijven (87 procent), detailhandel (69 procent), cultuur (67 procent) en de horeca en catering (6 procent) is er nu een flinke stijging te zien.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.