Feilloos presenteren in drie stappen: zo doe je het

Nu aan het lezen

Feilloos presenteren in drie stappen: Zo doe je het

Feilloos presenteren in drie stappen: Zo doe je het

Wat doe je als presentaties je angst aanjagen en doemscenario’s steevast optreden als je ook maar denkt aan een pitch? Juist: je gaat oefenen. In mijn geval betekende dat veel TED talks bekijken, artikelen lezen én gewoon proberen.

Inmiddels heb ik zelfs plezier als ik voor een groep mensen presenteer of een workshop geef. Omdat ik altijd op zoek ben naar manieren om het publiek bij de lurven te grijpen (dat kan ook mijn kat zijn, of buurmeisje), was ik mateloos gefascineerd door Joni Bais, presentatiecoach bij TEDxAmsterdam.

Ze leert mensen te pitchen alsof het hun professie is, zonder stijfjes over te komen. Korte zinnen, fijne slides, humor: het zit er allemaal in, als het aan Bais ligt. Ideas worth spreading is niet voor niks het motto van TED: maar je moet het wel kunnen overbrengen.

Dit is wat we kunnen leren van deze razend succesvolle presentatieformule:

1. Een verhaal heeft een begin…

Een goede presentatie is in feite een rond verhaal. Start voor een goed resultaat met het einde in je achterhoofd, aldus Bais. “Bedenk: wat wil je bereiken met je talk? Wil je tot actie aanzetten? Emoties oproepen? Wat het ook is: blijf helder in je verwoording en zorg dat het materiaal je doel belichaamt.”

2….en een einde

Je wilt een sterk begin van je talk, maar nog meer een sterk einde. Volgens presentatiecoach Joni Bais heb je maar 20 seconden om je publiek bij de lurven te grijpen voordat gedachten over gaan naar de boodschappen die nog moeten worden gedaan. Hoe? “Door te eindigen met een statement, een quote of verhaal, dat mag best van een bekend figuur zijn zoals Winston Churchill. Laat het hoe dan ook memorabel zijn. Dit zal het publiek onthouden.”

3. Oprechtheid

Mensen maken eerst emotioneel een besluit en zoeken dan naar data in hun hersenen om die keuze te verantwoorden. Logica en ‘reasoning’, is dus niet waar je primair naar op zoek wilt als je een bevlogen talk houdt. Wél zijn dat je eigen emoties. Begin bij jezelf, aldus Bais. “Werk vanuit je persoonlijke enthousiasme, frustratie of opwinding over het onderwerp dat je presenteert. Je beweegt mensen alleen als je zelf bewogen bent.”

Meer presentatietechnieken in de stijl van TED? Bekijk eens deze tips van coach Joni Bais.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.