Zo wordt de kwaliteit van je slaap beïnvloed door wiet en alcohol

Nu aan het lezen

Zo beïnvloedt wiet en alcohol de kwaliteit van je slaap

Zo beïnvloedt wiet en alcohol de kwaliteit van je slaap

Heb je lekker geslapen gisteravond? Als dat zo is, heb je hier waarschijnlijk niet echt bij stilgestaan toen je vanochtend opstond. Andersom is dat vaak wel zo: heb je de hele nacht wakker gelegen – door een mug, piekeren of gesnurk naast je – dan kun je dit vaak wel herinneren. Je gaat waarschijnlijk wel na hoe dit kan, maar kun je dan de oorzaak ook echt vinden?

Een paar dagen geleden luisterde ik een podcast van Joe Rogan, die in gesprek was met neuroloog Matthew Walker. Ze hadden het over slaap, tegenwoordig een hot item. Maar dit keer hoorde ik toch nieuwe dingen dan wat je in de meeste artikelen online kunt vinden over slaap. En wat me vooral bijbleef, was het stuk waarin Matthew vertelde over het verbazingwekkende effect dat alcohol en wiet hebben op je slaap.

REM-slaap

Om het hele verhaal goed te kunnen begrijpen, moet je weten dat er verschillende soorten slaap zijn. Alcohol en wiet hebben het meeste invloed op je REM-slaap. Maar hoe zit dit precies?

Bij een ‘gezonde’ slaap ga je door vier fases, dit wordt ook wel een cyclus genoemd. Normaal gesproken duurt zo’n cyclus 90 tot 120 minuten. Eerst komt de non-REM-slaap, die begint met de sluimerfase, dan de lichte slaap en de diepere slaap.

Daarna kom je uiteindelijk in de REM-slaap terecht. Dit staat voor Rapid Eye Movement en wordt ook wel de droomslaap genoemd. De diepere slaap en de droomslaap zijn het belangrijkste omdat je lichaam en geest hierbij volledig uitrusten.

Slapen met booze

Waarschijnlijk denk je dat je beter slaapt nadat je een joint hebt gerookt of een paar glazen alcohol achter je kiezen hebt. Maar dat klopt dus helemaal niet. Deze twee middelen staan er namelijk om bekend dat ze je REM-slaap volledig te blokkeren. Met andere woorden: je komt niet volledig tot rust.

En hier wordt het interessant. Want je hersenen zijn eigenlijk verdomde slim en gaan hierbij zelf een beetje aan de slag. Omdat je niet in de REM-slaap komt, houden je hersenen bij hoe vaak je eigenlijk deze droomslaap had moeten krijgen, en gaat op die manier als het ware verlangen naar de droomslaap.

Als de alcohol of wiet dan eindelijk uit je lichaam zijn, krijg je een soort van REM-slaap rebound. Hierbij krijg je niet alleen de normale hoeveelheid REM-slaap die je bij een gezonde nacht zou hebben, maar je hersenen gaan extra vaak in de droomslaap omdat dit als het ware ingehaald moet worden. Dit zorgt ervoor dat je in een behoorlijk intense droomslaap komt, waarbij je van die bizarre, werkelijke dromen hebt.

Wat doet dit op langer termijn?

Als je dagelijks alcohol drinkt of wiet rookt, sla je die droomslaap dus heel wat dagen over. Dit zorgt ervoor dat je niet volledig ontspant en de gebeurtenissen van de dag niet goed kunt verwerken. Je wordt dus niet alleen een stuk slaperiger de komende dagen, maar je kunt ook minder goed dingen onthouden.

Mocht jij wel van een drankje of een jointje houden en dit het liefst elke dag gebruiken, dan is het wat je slaap betreft wel eens goed om dit een paar dagen helemaal niet meer te gebruiken. Meer weten over slaap, of wat er eigenlijk met je hersenen gebeuren als je te kort slaapt? Luister de hele podcast hier:

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.