Goed nieuws: thuiswerken heeft positief effect op slaap

Nu aan het lezen

Goed nieuws: thuiswerken heeft positief effect op slaap

Goed nieuws: thuiswerken heeft positief effect op slaap

Hoewel je inmiddels misschien wel aardig klaar bent van dat thuiswerken, blijkt het wél een positief effect te hebben op een hoop mensen. Het zorgt er namelijk voor dat je beter slaapt. Hier zit overigens wel een kanttekening aan: als je al een slechte slaper was, dan zal dit door het thuiswerken juist alleen maar verergerd zijn. Dat blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van slaapgeneeskundige Olivier Mairesse.

Biologische klok

Het (online) onderzoek werd tussen begin april en eind mei gedaan onder 7.000 mensen, in maar liefst 11 verschillende talen. Hieruit blijkt dat de nieuwe manieren van werken, die we moesten ondervinden tijdens de coronacrisis, in sommige gevallen een positief effect hadden op slaap.

Wanneer mensen niet per se op kantoor hoeven te zijn om te werken, kunnen zij nét iets langer in bed blijven liggen. Dat zorgt ervoor dat ze hun biologische klok beter hun gang kunnen laten gaan, waardoor hun bedtijden beter worden afgestemd op de lichamelijke nood aan slaap.

Minder stress

Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen die vanuit huis werken minder stress ervaren wat betreft corona. De kans om besmet te raken door op kantoor aanwezig te zijn, is er immers niet. Ook hebben de respondenten minder ‘pendelstress’, een flexibeler werkrooster en hebben zij door het thuiswerken een betere work-life balans.

Slechter slapen

Toch pakt de lockdown voor lang niet iedereen positief uit wat betreft het slapen. De slechte slapers, slapen tijdens de lockdown alleen nog maar slechter. Zij brachten meer uren in bed door, maar hun slaapkwaliteit ging achteruit. Gemiddeld deden zij er zo’n 25 minuten langer over om in slaap te vallen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.