Actie #handinhand is hard nodig: Dit is waarom

Nu aan het lezen

Actie #handinhand is hard nodig: Dit is waarom

Actie #handinhand is hard nodig: Dit is waarom

Normaal gesproken deden ze het nooit als stel, hand in hand lopen, juist om niet te provoceren. Tot zaterdagnacht. Twee Arnhemse mannen dachten om 4:00 uur ’s nachts alleen te zijn op straat toen het mis ging: ze werden mishandeld door een groep jongens vanwege deze openlijke affectie.

Het gruwelijke incident schokt veel mensen die het tijd vinden voor solidariteit anno 2017. Een tijd waarin zelfs hand-in-hand lopen als ‘provocerend’ wordt ervaren.

Challenge

Sportjournaliste en oprichter van Helden-magazine Barbara Barend, gehuwd met een vrouw, doet daarom een oproep aan heel Nederland om hand-in-hand te lopen met iemand van je eigen geslacht. Ze doopt het tot een challenge die door veel mensen wordt omarmd en uitgevoerd.

Aanstootgevend

De solidariteitsactie die nu al hét gesprek is van vandaag, vraagt niet alleen homo’s en lesbiennes hand in hand over straat te lopen, er foto’s van te maken en te delen op social media, maar ook hetero’s. Het gaat erom dat je met iemand van het eigen geslacht hand-in-hand gaat, om duidelijk te maken dat het niet provocerend is, maar heel normaal.

Langzaam maar zeker is er een ‘dingetje’ gaande, merkte ook Domien vanochtend. In zijn ochtendshow besteedt de radiopresentator aandacht aan het incident en de hartverwarmende ‘ludieke’ actie die volgt na Barbara’s oproep op Twitter.

Hij wilt de actie kracht bijzetten door ook zijn luisteraars te vragen mee te doen. “Vandaag, morgen, hele week.”

Politiek

De actie reikt inmiddels tot het Buitenhof in Den Haag: D66-onderhandelaars Alexander Pechtold en Wouter Koolmees zijn maandagochtend hand-in-hand naar het jongste overleg over de vorming van een kabinet gekomen.

“Wij doen mee! Stop geweld tegen homo’s”, twitterde D66-leider Pechtold. Hij verwees daarbij naar de actie #allemannenhandinhand of #handinhand.

Aangiftes

Dat dit soort acties in 2017 nog nodig zijn is een understatement: uit het meest recente landelijke rapport van de politie over anti-homogeweld (2013) blijkt dat er in de periode 1 januari 2009 tot 1 september 2013 769 aangiftes zijn gedaan. Omgerekend zijn dat drie meldingen van anti-homogeweld per week.

Elke vorm van mishandeling is er één te veel, zeker als het een reactie is op liefde. Loop jij ook #handinhand?

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.