Lindanieuws haalt artikel offline na kritiek: 'Gaypride is meer dan clichés'

Nu aan het lezen

Lindanieuws verwijdert artikel na kritiek: ‘Gaypride is meer dan clichés’

Lindanieuws verwijdert artikel na kritiek: ‘Gaypride is meer dan clichés’

L’Homo, de LINDA-mannenspecial, bestaat tien jaar. Thema van het jubileum-issue is Gay in 2018. Daarom komt Lindanieuws.nl elke week met een opsomming van ‘tien dingen […] die voor elke gay hartstikke herkenbaar zijn.’

Deze week presenteerde het nieuwsplatform een lijstje met dingen die je nu alvast kan kopen voor de Canal Parade tijdens Gay Pride 2018. Daarin een roze boa, glitters en hakken.

Goedbedoeld, maar daarmee slaat het medium de plank volledig mis, aldus Joost Lubach in een opinie-artikel van de gay-krant. De broer van presentator Arjen Lubach vindt het ‘stuitend’ dat LINDA anno 2018 nog altijd totaal niet lijkt te begrijpen waar (Gay) Pride en homo-emancipatie over gaan.

Een lijstje met tien homo-aankopen bagatelliseert volgens Lubach (Gay) Pride tot niet meer dan een soort parade van clichés. Op Twitter licht hij zaterdag zijn ergernis toe.

Viering van diversiteit

“Zien jullie het werkelijk als een soort gezellige optocht van homo’s met al hun gezellig vrolijkheid? Waar mensen lekker naar kunnen kijken als naar aapjes in een dierentuin, en met een eigen leren outfitje? Want daar houden alle homo’s toch van?”

“Nope, Pride is een viering van diversiteit, van jezelf durven zijn, van taboes doorbreken. En weten jullie waarom die taboes nog steeds bestaan? Vanwege (onbewuste) stereotiepen en vooroordelen die jullie met dit soort onzinnigheid in stand houden.”

Coming out kaarten

In serie tweets die Joost aan het inmiddels offline gehaalde artikel wijdt, grijpt hij terug naar een eerder controversiële actie van LINDA: de homo-coming out postkaarten die niet bij iedereen in goede aard vielen. Voornamelijk op Twitter regende het kritiek.

“Of zoals die lollige coming out-kaartjes van laatst. Leuk dat er bij jullie op de redactie homo’s rondlopen die dat mede hadden bedacht. Leuk dat die mensen zichzelf blijkbaar graag als clown zien, maar ga er maar vanuit dat de stille meerderheid hier niet op zit te wachten.”

Lubach eindigt zijn relaas met een positieve noot. Hij roept iedereen op nog altijd feest te vieren als het gaat om de Pride. “Kom langs, doe mee, stoor je aan clichés, voel je fijn of juist ongemakkelijk over naakte mensen of travestieten, prima! Maar vergeet nooit wát we vieren: onze vrijheid om te kunnen zijn wie je bent. Voor sommigen is dat misschien iets vanzelfsprekender dan voor anderen.”

Andere Twitteraars zijn ook kritisch op het artikel van Lindanieuws. Zo schrijft Tamara dat Linda ‘er zo lekker over stigmatiseert’ en doet alsof de Pride alleen maar gaat over ‘leernichten en sissy’s’.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.