Teen Vogue interviewde 54 vrouwen op Coachella: iedereen werd seksueel lastiggevallen

Nu aan het lezen

Teen Vogue interviewde 54 vrouwen op Coachella: iedereen werd seksueel lastiggevallen

Teen Vogue interviewde 54 vrouwen op Coachella: iedereen werd seksueel lastiggevallen

Coachella was een paar jaar geleden nog een exclusief muziekfeest voor de free spirited people, nu is het festival slechts een muisklik verwijderd van iedereen met een smartphone.

Wereldwijd kijken twintigers deze week kwijlend naar de influencers die afgestijld de dorre woestijnzand betreden in kekke laarsjes van #spon. Maar de illusie van Coachella als droomplek om je Insta-zorgen een paar dagen te vergeten, brokkelt langzaam af.

Zonder uitzondering

Tenminste als je dit spraakmakende artikel van Teen Vogue hebt gelezen. Een groep verslaggevers was ter plekke om te kijken hoe het is gesteld met de seksuele moraal – of beter gezegd het gebrek daaraan. Dat het fatsoen ver te zoeken was, bewijst journalist Vera Papisova. Zij interviewde 54 vrouwen op Coachella die zonder uitzondering zeiden te zijn seksueel lastig gevallen of geïntimideerd tijdens het zesdaagse muziekfestijn.

De journaliste werd zelf 22 keer beetgepakt gedurende de tien uur dat ze ter plekke was. Dat varieerde van een hand op haar blote buik en opmerkingen, tot een man die haar billen volledig vastgreep en niet van plan was los te laten.

Discussie

Op Twitter barst een discussie los over het artikel en Amerikaanse media pikken het stuk op. Naast positieve posts zijn er behoorlijk wat mensen negatiever gestemd over het stuk. Zo zouden vrouwen door hun schaarse kleding ‘erom vragen’ en door drugsgebruik niets anders kunnen verwachten dan te worden betast.

Teen Vogue schrijft dat festivals zoals Coachella juist een veilige plek moeten zijn voor mensen om te ontspannen, luisteren naar muziek en maken van nieuwe vrienden. Geen plek waar je je klaar moet maken om betast te worden.

Nederlandse festivals

Coachella is helaas geen uitzondering, schrijft Teen Vogue. Seksuele intimidatie en aanranding komt vaak voor op festivals. Wat wél kwalijk is, is dat de organisatie van dit festival geen stappen onderneemt om het te voorkomen. Zo wordt er vanuit de organisatie geen informatie verstrekt over wat je moet doen nadat je seksueel bent lastiggevallen.

Terwijl juist voorlichting zo ontzettend belangrijk is. Om die reden startte eerder dit jaar in Nederland een groep jonge vrouwen stichting No Thanks: een initiatief om meer bewustzijn te creëren voor (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals voor zowel vrouwen als mannen. De oprichters zijn muziekfans en wonen geregeld concerten bij. Dat gaat vaak goed, maar dikwijls ook niet.

#NOthanks

Zo droop mede-oprichter en student Mabel tijdens een concert voortijdig af doordat een man haar gedurende het hele concert lastig viel. Doordat het zo’n goed concert was, hield ze per WhatsApp contact met vriendin en No Thanks mede-oprichter Jenny die te horen kreeg dat haar vriendin de zaal moest ontvluchten omdat een man aan haar zat. “Wat ze het ergst vond was dat iedereen het zag gebeuren en niemand ingreep.”

Die onverschilligheid van het publiek, is ook wat de Teen Vogue journaliste vastlegt. “In een van de gevallen waarin ik werd lastig gevallen, stond ik in de rij voor de wc, toen een vreemde naar mij toekwam en zei dat hij mijn panterprint-pak mooi vond. Ik bedankt hem waarna hij zei dat hij graag met mij het wc-hokje in wilde. Toen ik hem zei dat hij niet op deze manier tegen mij moest praten, riep hij uit. ‘Wauw, dat is wel veel attitude voor een onbekend model.’ Niemand om mij heen stak een hand uit om mij te helpen.”

Nederlandse festivals

In Nederland benoemen enkele festivals in hun huisregels dat seksuele intimidatie niet gewenst is. Zo schrijft de organisatie van Amsterdam Open Air op de website: ‘Flirten is onderdeel van de festivalcultuur, en we hopen dat je een speciaal iemand ontmoet op Amsterdam Open Air. (…) Onthoud dat ‘nee’ ook ‘nee’ betekent.’

Op de websites van zowel Lowlands als Into The Woods, twee grote festivals, is in het reglement niets vastgelegd over ongewenste intimiteiten. Best Kept Secret schrijft dat een feestje bouwen mag, maar er één basisregel geldt. ‘Ga respectvol met elkaar om en zorg ervoor dat het voor jou én je omgeving een leuk festival wordt én blijft.’

En zo is het.

 

Foto: Wikimedia Commons (Alan Paone)

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.