Amsterdam geeft Piet volledig nieuwe look: is dit het einde van de zwartepietendiscussie? - Vance

Nu aan het lezen

Amsterdam geeft Piet volledig nieuwe look: is dit het einde van de zwartepietendiscussie?

Amsterdam geeft Piet volledig nieuwe look: is dit het einde van de zwartepietendiscussie?

Sinterklaas is alweer bijna in het land. Reden voor feest, zou je denken. Helaas brengt het verhaal van de vrijgevige man ook een ander onderwerp met zich mee: de pietendiscussie. Want ja, loopt de piet dit jaar rond in het groen, met een stroopwafel op zijn gezicht of gaan we toch weer terug naar de zwarte piet?

Amsterdam besluit het dit jaar volledig anders aan te pakken. De piet krijgt een heuse make-over met een compleet nieuwe outfit. Het nieuwe uiterlijk van de piet is hierbij in lijn met de traditie én niet beledigend voor welk ras dan ook.

Spaanse piet

Alle kleuren van de regenboog waren niet de oplossing, stroopwafels ook niet, maar wat voor schmink werkt dan wel voor de pieten? Amsterdam geeft de pieten tijdens de sinterklaasintocht van 19 november slechts een paar roetvegen in het gezicht, vertelt de Volkskrant. Maar hier blijft het niet bij. De pieten krijgen een volledig nieuwe look – met felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar.

Met de nieuwe outfits lijken de pieten voortaan op Spaanse edellieden uit de 16e eeuw. Hiermee is hun uiterlijk in lijn met het verhaal van Sinterklaas – die uit Spanje komt – én zijn de pieten zo neutraal mogelijk. Amsterdam hoopt met de nieuwe piet eindelijk een einde te brengen aan de sinterklaasdiscussie, die in 2014 begon nadat de Verenigde Naties de zwarte piet racistisch noemde.

Foto: ANP

Traditie

Amsterdam lijkt het met de nieuwe look van piet het grootst aan te pakken van alle steden dit jaar. Den Haag geeft de pieten alleen roetvegen in het gezicht, en in Utrecht zullen er zowel donkergekleurde als roetveeg pieten rondlopen. Rotterdam houdt de kleur van de pieten geheim tot de intocht.

Dat nog lang niet iedereen het eens is over de kleur van de pieten, blijkt ook wel tijdens het Sinterklaasjournaal. Gisteren zat menig kind aan de buis gekluisterd voor alweer de eerste aflevering van het geliefde journaal. Hierbij heerste ook de vraag welke kleur de bekende pieten van Nederland zouden krijgen.

NTR gaf vorige maand al aan dat de televisiezender van de bont-gekleurde pieten af stapte. De gekleurde pieten waren “onvoldoende in lijn met de traditie”, vertelde een woordvoerder aan het NRC. In plaats van de gekleurde pieten werd er daarom dit jaar alsnog voor een donkergekleurde piet gekozen.

Is teruggaan naar de zwarte piet de oplossing? Wij denken van niet. Amsterdam lijkt hierin de meest logische stap te nemen, met roetvegen in het gezicht en een hip kapsel dat niet doet denken aan de slavernij.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.