Australiër maakt huizen die bestand zijn tegen cyclonen

Nu aan het lezen

Australiër maakt duurzame huizen die bestand zijn tegen cyclonen

Australiër maakt duurzame huizen die bestand zijn tegen cyclonen

Nev Hyman maakte vroeger surfboarden, nu maakt hij huizen. Met zijn bedrijf Nev House maakt hij eenvoudige gebouwen voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Deze gebouwen kunnen dienen als huizen, scholen en medische centra.

Afgelopen vrijdag won het bedrijf de Good Design Award for Sustainability in Australië. Een prestigieuze prijs als het gaat om duurzaamheid.

Hyman begon met het project omdat hij zich zorgen maakte over de grote hoeveelheid afval in de oceaan. “Ik heb mijn hele leven rond de zee doorgebracht en ik heb gezien welke ravage het heeft aangericht”, zegt hij tegen Mashable. In 2004 investeerde hij in een plastic recycle bedrijf. Hyman geloofde dat het mogelijk was om goedkope huizen te bouwen, maar hij wist niet precies hoe dit te doen.

In 2012 ging hij daarom samenwerken met architect Ken McBryde. Samen maakten ze niet alleen gebouwen die sterk en betaalbaar waren, maar ook geschikt voor de culturele behoeftes van de bevolking, met name tijdens een natuurramp. 60% van het huis bestaat uit gerecyclede materialen. Nog een belangrijk punt: de huizen kunnen in vijf dagen gebouwd worden, en ook afgebroken worden om op een andere plek neer te zetten als dat nodig mocht zijn.

Vanuatu

Na jaren van prototypes, had Hyman zijn eerste echte test op het eiland Vanuatu. Dit eiland werd in 2015 zwaar getroffen door de cycloon Pam. In april dit jaar begon de bouw van nog eens vijftien huizen op het eiland. Hyman hoopt dit in begin juni af te kunnen ronden.

De gebouwen moeten categorie 5 van een cycloon kunnen doorstaan en een veilig huis voor locals zijn. Volgens Hyman moet het stevige frame en de mechanismen waarmee het gebouw is vastgebonden ervoor zorgen dat het blijft staan bij hoge windsnelheden.

Hyman hoopt dat Nev House groter wordt dan een paar huizen. “We willen een beweging creëren met wat we aan het doen zijn”, zegt hij. “We willen de aandacht vestigen op betaalbare woningen over de hele wereld.”

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.