3FM-dj Domien Verschuuren leeft een week zonder smartphone

Nu aan het lezen

3FM-dj Domien Verschuuren leeft een week zonder smartphone. Wat hoopt hij te leren?

3FM-dj Domien Verschuuren leeft een week zonder smartphone. Wat hoopt hij te leren?

De afgelopen vijftien jaar was hij altijd ‘dat jongetje’ met een mobiel in zijn linkerhand. Tijdens zijn aantreden bij 3FM in 2006 schreef hij in zijn bio: “Maak snel een foto van me als je mij zonder mobiel ziet.” Dat is inmiddels meer dan tien jaar geleden, maar het smartphonegebruik van radio-dj Domien Verschuuren (29) is er niet minder op geworden. Sterker nog, hij is ronduit verslaafd. Daarom: een week cold-turkey afkicken. Op maandag 8 mei levert Domien zijn telefoon in bij de redactie van zijn ochtendshow.

Ik ben niet de enige die verslaafd is, zegt Domien na zijn laatste ochtendshow mét smartphone binnen handbereik. “Ik denk dat ik vrij ‘gemiddeld’ verslaafd ben. Al heb ik weleens wat extreme trekjes.”

“Die ‘extreme trekjes’ zijn te herkennen aan de permanente aanwezigheid van het apparaat bij de radio-dj. Soms voor nuttige dingen maar vaker is het een gevalletje ‘rondjes maken’. Domien: “Van WhatsApp naar Instagram, naar Facebook, Twitter en dan begin ik weer van voor af aan. De meeste tijd die ik besteed op m’n iPhone ben ik bezig met communiceren en checken of ik weer een like erbij heb op m’n Instagram-post.”

Series kijken

De voornaamste reden om een week zonder smartphone door het leven te gaan, is dan ook de loze tijd die hij besteedt op het apparaat.

Domien: “Als ik op de bank Netflix series kijk bijvoorbeeld. Dat is best wel raar. Het gebeurt heel vaak dat ik zo ben verzonken in mijn smartphone dat ik een aflevering weer van voor af aan moet beginnen. Ik word er ook door mijn omgeving op aangesproken, onder andere door mijn vriendin die zich hieraan stoort. Je wordt op een gegeven die jongen die altijd zijn telefoon in zijn linkerhand heeft.”

“De druppel voor Domien was het moment na een citytrip met vrienden. Een paar dagen lang hadden ze gekaart en grappen gemaakt – tot de wielen van het vliegtuig de grond raakten. De heren grepen direct naar hun telefoons. “Ik wil nu kijken wat ik er aan kan doen. Het grootste probleem is dat ik me te vaak laat gijzelen door die telefoon. Ik heb niet de illusie dat ik na deze week ben afgekickt, maar ik ben wel benieuwd naar de inzichten die ik op heb gedaan.”

Domien Verschuuren

Bevrijdend gevoel

Hoewel Domien best wel op ziet tegen zijn week stilte waarin hij wél werkt en zelfs nog opdrachten krijgt van zijn redactie, kijkt hij uit naar de rust.

“Ik voel telkens dat ik het te druk heb terwijl ik zoveel tijd op mijn smartphone zit. Dat komt ook door een zekere sociale druk: ik ga meteen naar mijn berichten als iets binnenkomt. Vroeger had je sms en dan kon je zelf bepalen wanneer je iets terugstuurde. Nu heb je de druk snel iets terug te sturen. Mensen zeggen het zelf te bepalen, die momenten van onrust, maar ik ben ervan overtuigd dat die telefoon bewust en onbewust voor veel stress zorgt.”

Zuurstofflessen

Tot het zover is moet de radio-dj dit weekend de nodige maatregelen treffen en old school spullen aanschaffen om te overleven zonder smartphone. Een papieren agenda bijvoorbeeld en een huistelefoon “En eh, misschien nog wat zuurstofflessen.”

Je kan Domiens week zonder smartphone volgen onder de hashtag #DomienMobielVrij, die zijn collega’s bij 3FM bijhouden. Zelf ziet hij de ironie hiervan in. “We verwachten niet dat mensen direct willen meedoen met dit experiment. Mensen hebben hun studie en werk waarvoor ze bereikbaar willen zijn. Maar met de hashtag willen we graag laten zien wat er zou gebeuren als je het wél zou doen.”

Een tip voor mensen die ook willen minderen: schakel je wifi één of meerdere dagen uit of verwijder je social media buttons van je smartphone. “Zo ben je werktechnisch wel bereikbaar maar heb je geen last van alle prikkels.”

Volgende week checken we bij Domien of het hem is gelukt: een week leven zonder smartphone.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.