Groot leeftijdsverschil? Dan is de kans je relatie kapot gaat groter

Nu aan het lezen

Groot leeftijdsverschil? Dan is de kans dat jij en je partner uit elkaar gaan groter

Groot leeftijdsverschil? Dan is de kans dat jij en je partner uit elkaar gaan groter

Zit er een groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner? Dan lopen jullie meer kans om uit elkaar te gaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), meldt de NOS. Ruim een derde van de stellen die meer dan tien jaar schelen is na twaalf jaar niet meer bij elkaar. Schelen jij en je partner minder dan vijf jaar, dan is de kans op een breuk ongeveer een kwart.

Het CBS volgde voor het onderzoek stellen die in 2003 gingen trouwen of samenwonen. Daaruit bleek dat hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans is op een breuk. Partners die tussen de vijf en tien jaar schelen, hebben een kans van bijna 30 procent om uit elkaar te gaan. Zit je in een heterorelatie en is de man ouder, dan heeft je relatie een iets grotere kans van slagen.

Andere factoren

Natuurlijk is leeftijdsverschil niet de enige factor waar het CBS naar keek. Het onderzoeksbureau bestudeerde ook wat er gebeurd als je jong samen gaat wonen en wat het effect is van het opleidingsniveau.

Bij samenwonen geldt: als je dat jong doet, is de kans op een breuk groter. Ben je tussen je achttiende en twintigste samen gaan wonen Dan is de kans 49 procent dat jullie na twaalf jaar uit elkaar zijn. Wachtte je echter tot je tussen de twintig en 24 was, dan loop je al veel minder risico. De kans is dan 29 procent. Was je ouder dan 25 toen je samen ging wonen, dan is de kans ongeveer een kwart dat jij en je partner na twaalf jaar uit elkaar gaan.

Verder heeft je opleidingsniveau invloed op je relatie. Hebben beide partners een hbo- of universitair diploma, dan hebben jullie 19 procent kans op een breuk binnen twaalf jaar. Zijn jullie beiden niet hoogopgeleid, dan is die kans 31 procent. Heeft één van jullie een hbo- of universitair diploma, dan zit de kans op een breuk tussen de twee in.

Ongetrouwd en laag inkomen

Nog weer andere factoren zijn kinderen en een laag inkomen. Stellen die niet getrouwd zijn en geen kinderen hebben, gaan bijvoorbeeld vaker uit elkaar. Dat geldt ook als er kinderen zijn uit een eerdere relatie. Daarnaast is de kans op een breuk groter bij koppels waarbij één van beide nog studeert en als het inkomen laag is. Ook gemengde relaties wat betreft migratieachtergrond hebben volgens het CBS een grotere kans om uit elkaar te gaan.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Woon je al vier jaar samen? Dan neemt het scheidingsrisico af.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.