Veel Nederlanders zijn eenzaam: dit kun je tegen eenzaamheid doen

Nu aan het lezen

Veel Nederlanders zijn eenzaam: dit kun je tegen eenzaamheid doen

Veel Nederlanders zijn eenzaam: dit kun je tegen eenzaamheid doen

Een relatief groot deel van de Nederlanders heeft sterke gevoelens van eenzaamheid. Dit gold vorig jaar voor maar liefst 9 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder. Nog eenes 26 procent zegt zich enigszins eenzaam te voelen, blijkt uit de enquête Sociale samenhang & Welzijn van het CBS. Wat kun je tegen eenzaamheid doen?

Sterke gevoelens van eenzaamheid komen het vaakst voor bij alleenstaanden (14 procent) en alleenstaande ouders (15 procent). Onder ‘alleenstaand’ worden echter niet alleen mensen zonder relatie verstaan: een kwart van de alleenstaande ouders en een vijfde van de alleenstaanden heeft wel een vaste partner, maar wonen daar niet mee samen.

Het hebben van een partner helpt tegen eenzaamheid, blijkt uit de cijfers van het CBS. Van de alleenstaanden die een partner hadden die niet in het huishouden woont, zegt 8 procent sterk eenzaam te zijn. De mensen die ook buiten het huishouden geen partner hebben, zeggen dat veel vaker: 16 procent zegt zich erg eenzaam te voelen.

Gevoelens van eenzaamheid
Bron: CBS

Verder blijken volgens het CBS vooral ouderen van 75 jaar of ouder zich enigszins eenzaam te voelen. Dit geldt voor 1 op de 3 mensen in de groep 75-plussers, tegenover een kwart van de mensen die jonger zijn dan 75 jaar. De gevoelens van ernstige eenzaamheid komen onder ouderen niet vaker voor dan onder jongere leeftijdsgroepen. Dat zweeft rond de 9 procent.

Eenzaamheid bestrijden

Eenzaamheid is natuurlijk hartstikke vervelend, maar je kunt er gelukkig ook wat tegen doen. Hetgeen wat het beste helpt is om een gezond sociaal netwerk te hebben, dus meer dan één vriend of vriendin. Zo’n netwerk kan bijvoorbeeld uit buren, collega’s en familie bestaan, met wie je allemaal weer net even andere relaties hebt. Je hoeft dus niet elkaars beste vrienden te zijn, maar een contact helpt al gigantisch.

Maar het kan lastig zijn om nieuwe relaties aan te gaan. Gelukkig bestaan er allerlei initiatieven die daarbij helpen. Denk aan het Buddy Netwerk: een vrijwilligersorganisatie die zich inzetten om mensen met een chronische of levensbedreigende ziekte, eenzame ouderen, en mensen met beginnende dementie en hun mantelzorger te ondersteunen. Vergelijkbaar zijn de Maatjes van het Oranje Fonds. Maatjes zijn mensen die wekelijks of tweewekelijks extra aandacht, ondersteuning of begeleiding geven aan iemand die dat nodig heeft.

Andere opties zijn natuurlijk om op een teamsport te gaan, ander vrijwilligerswerk te gaan doen of je bij een vereniging aan te sluiten. Is dat allemaal geen optie – bijvoorbeeld omdat je vanwege het nieuwe coronavirus Covid-19 binnen moet blijven? Dan kun je bijvoorbeeld online sociale contacten maken, zoals via Vriendinnenonline.nl. Via die website kun je als vrouw nieuwe vriendinnen vinden, bijvoorbeeld om mee te kletsen.

Nog weer een andere optie is de LuisterLijn, waar dag en nacht mensen klaar staan om met je te praten en naar je te luisteren. Je kunt zowel met ze bellen als online chatten en mailen.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.