Het grote verschil in Hollywood salarissen treft ook Nathalie Portman

Nu aan het lezen

Oneerlijk Hollywood: Nathalie Portman kreeg eenderde salaris Ashton Kutcher voor gelijkwaardige rol

Oneerlijk Hollywood: Nathalie Portman kreeg eenderde salaris Ashton Kutcher voor gelijkwaardige rol

Het is al langer bekend dat er oneerlijke salarisverschillen zijn tussen vrouwelijke en mannelijke Hollywoodsterren. Hoe erg we de vrouwelijke topactrices als Meryl Streep ook bewonderen en belonen met awards, hun loonstrookje ziet er toch iets anders uit dan die van hun mannelijke collega’s. Zo ook die van Nathalie Portman.

De actrice vertelt in een interview dat haar medespeler Ashton Kutcher in de rom-com ‘No Strings Attached’ uit 2011 drie keer zoveel verdiende dan zij. Portman, dé vrouw van Black Swan waarmee ze notabene een award won, geeft toe dat ze wist van het grote salarisverschil, maar ervan baalt dat ze toentertijd haar mond niet heeft opengetrokken. Tegenspeler Ashton Kutcher reageerde overigens vol lof op Portman’s interview op Twitter.

Daarentegen is de gender pay gap in Hollywood een vrij besproken onderwerp de afgelopen jaren, vooral na de Sony hack in 2014 waarbij salarissen van meerdere acteurs naar buiten kwamen. Een opvallend puntje wat gelijk duidelijk maakt hoe groot het verschil is per geslacht, is dat ’s werelds best betaalde actrice Jennifer Lawrence een bedrag verdiende van 52 miljoen dollar in 2014/2015.

Terwijl Robert Downey Junior, ’s werelds best betaalde acteur, in datzelfde jaar 80 miljoen dollar verdiende. We hebben het dus niet over een paar dollartjes meer of minder, maar over miljoenen.

Claire Underwood

Maar het kan ook anders. Robyn Wreight, die Claire Underwood speelt in House of Cards, was begin dit jaar helemaal klaar met het grote salarisverschil. Zij eiste hetzelfde salaris als Kevin Spacy, oftewel Frank Underwood in de serie.

Er zijn maar weinig films en series waarin de man en vrouw gelijk zijn. In House of Cards is dit overduidelijk wel het geval. Claire was zelfs een tijd populairder dan Frank. “Je betaalt me of ik maak het openbaar”, zei Wreight en het werkte ook nog.

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.