Hoe ziet de toekomst van niet-moeders er uit? - Vance

Nu aan het lezen

Hoe ziet de toekomst van niet-moeders er uit?

Hoe ziet de toekomst van niet-moeders er uit?

Vanaf jongs af aan wordt ons al wijs gemaakt dat dit ons uiteindelijke doel is: trouwen, kinderen krijgen en voilà! Life complete. Maar tegenwoordig is dit lang niet meer het enige doel. Onze generatie is steeds meer bezig met carrière maken, reizen en je eigenbelang voor laten gaan – kinderen passen niet altijd in dit plaatje. Er is een kans dat wij straks worden geconfronteerd met een gigantische vergrijzing door de babyboomers, en deze niet kunnen compenseren met een net zo grote jongere generatie.

Maar hoe ziet je toekomst er dan uit zonder dat traditionele plaatje van ‘huisje, boompje, beestje’? Er zijn tegenwoordig genoeg vrouwen die niet moeder willen worden (en mannen die niet vader willen worden) en in Amerika ga je dan – als vrouw – naar de Not Mom Summit. Hoor ik dat goed? Een conferentie voor vrouwen die niet moeder willen worden? Yup, het kan allemaal tegenwoordig.

not mom summit

De conferentie wordt elk jaar begin oktober gehouden en is bestemd voor vrouwen die niet moeder willen of kunnen worden. Het initiatief werd opgericht door Karen Malone Wright, naar aanleiding van haar blog The Not Mom. Wright richtte haar blog vooral op om te laten zien dat het niet erg is om niet moeder te willen worden, en om een platform te bieden voor vrouwen met dezelfde gedachten. Dit vertelt Wright over de conferentie:

It was exactly what the 110 women from 14 states and five different countries were hoping to find: a place of solidarity, a place free of judgment, where not a single woman would be criticized or asked why she didn’t have kids.

In de afgelopen jaren is er een gigantisch stigma ontstaan over vrouwen die intentioneel kinderloos door het leven gaan. Miskramen en onvruchtbaarheid worden veelal geheim gehouden of er wordt met schaamte over gesproken. Het voortzetten van een succesvolle carrière, of alles waar kinderen geen rol in spelen, wordt gezien als egoïstisch. Veel vrouwen ervaren het overheersende stigma op dagelijkse basis. Ze worden gezien als freak show of op andere wijze gediscrimineerd tijdens dates met mannen of door vrouwen die wel moeder zijn.

not mom summit

De conferentie bestaat uit Break Out Sessions die het dagelijkse bestaan van Not Moms omschrijven. Onderwerpen als het omgaan met asociaal commentaar, vertrouwen en “Dating in the Real World” worden besproken, waarin de vrouwen tips krijgen en een stem om zich uit te spreken over hun gevoelens en meningen.

De Not Mom Summit is er vooral om te laten zien dat er een nieuwe generatie vrouwen is ontstaan. Vrouwen die de keus hebben gemaakt om geen kinderen te hebben, ervaren het als een verrijkende conferentie waarbij ze als gelijke worden behandeld. Voor de vrouwen die niet hebben gekozen voor het Not Mom-zijn is het een kans om de andere kant van het verhaal te zien, hoe een leven zonder kinderen wel degelijk verrijkend en vol geluk kan zijn.

Benieuwd naar hoe het is om op de Not Mom Summit te zijn? Deze redacteur van Mic. bracht een bezoekje aan de conferentie en vertelt over de vrouwen die ze daar tegen kwam.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.