Maak je altijd een plan B? Misschien toch niet zo slim

Nu aan het lezen

Maak je altijd een plan B? Misschien toch niet zo slim

Maak je altijd een plan B? Misschien toch niet zo slim

Stel je twee startende ondernemers voor: Meg en Jen. Ze hebben dezelfde capaciteiten en werken aan twee even veelbelovende start-up ideeën. Het enige verschil tussen de twee is dat Meg nadenkt over wat een goede baan als vangnet zou kunnen zijn als haar huidige werk mislukt – Jen doet dit niet.

Wie denk je dat er harder zal werken en in ruil daarvoor een grotere kans op succes heeft: Meg of Jen? Kan het nadenken over een Plan B negatieve uitwerking hebben op de waarschijnlijkheid van succes?

Schade

Dit was de vraag die het volgende onderzoek heeft bekeken. In een paper in Organizational Behavior and Human Decision Processes blijkt dat al slechts het nadenken over een backup plan je inzet voor je oorspronkelijke plan flink vermindert. Het schaadt daarom je kansen om iets te bereiken, schrijft Scientific American.

Ironisch: want de meeste mensen denken dat een plan B altijd een goed idee is. Voorgaande onderzoeken focusten zich ook alleen op de positieve kanten van plannen.

Het onderzoek startte met een simpele rondvraag op een groot treinstation aan de oostkust van de Verenigde Staten. Onderzoekers ondervroegen mensen die wachtten op een trein. Ze vroegen hen een doel op te schrijven die ze nastreefden en hoeveel moeite ze erin stopten om het te laten slagen.

Energie

Daarna werden participanten gevraagd of ze een backup plan hadden voor hun doel. Wat bleek: mensen met een backup plan stopten veel minder energie in het bereiken van hun doelen. Hoewel deze bevinding in lijn is met ons voorgevoel dat het maken van backup plannen een risico met zich meebrengt, wil het niet zeggen dat het hebben van een backup plan je doel per definitie in gevaar brengt.

Het is mogelijk dat mensen die minder hard aan hun doel werkten, meer aandacht besteden aan een backup plan omdat ze beseften er een nodig te zullen hebben. Ook mag niet worden uitgesloten dat er mensen zijn die niet doorzetten en initieel al zorgen voor een plan B.

De onderzoekers geven aan dat de resultaten niet op alle doelen van toepassing zijn – alleen diegene die voor een groot deel afhankelijk zijn van de moeite die erin wordt gestopt. Het hebben van een backup plan is dus niet schadelijk voor plannen waarbij succes niet direct is gerelateerd aan het hebben van enorme wilskracht (bijvoorbeeld het winnen van de loterij). Dus voel je vrij om een plan B te maken, vooral als je je kansen wel érg hoog acht bij je volgende kraslot.

 

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.