Net5 stopt met uitzenden Grey's Anatomy en mensen zijn boos

Nu aan het lezen

Net5 stopt plotseling met uitzenden Grey’s Anatomy en mensen zijn boos

Net5 stopt plotseling met uitzenden Grey’s Anatomy en mensen zijn boos

Er zijn niet veel TV programma’s waarvoor ik nog naar lineaire televisie kijk, maar Grey’s Anatomy op Net5 is er zo eentje. Het nieuwste seizoen loopt bijna simultaan in de VS en staat dus nog niet op Netflix, Ziggo of een andere on-demand dienst. En ach, het geeft ook wel gemoedsrust om op de maandagavond uit te kijken naar die ene serie die je niet kunt bingen. Een soort cadeautje voor het overleven van de eerste dag van de week zeg maar.

Maar vanavond laat mijn Ziggo box tot mijn frustratie geen nieuw opgenomen Grey’s zien. Toch niet iets mis gegaan met de recorder? Maar nee, als ik langs Net5 zap val ik in het einde van Masterchef en een nieuw programma over een groep Nederlanders die op een Frans kasteel mogen passen. De website van Net5 dan maar. Niks te vinden. Ook in de TV gids app vind ik geen geplande uitzendingen meer staan. Que pasa?

Grey’s Anatomy seizoen 14

En dat terwijl Grey’s Anatomy seizoen 14 in de VS nog gewoon doordraait. Er zijn daar de afgelopen weken nog 3 afleveringen van de serie op TV geweest en er volgen er dit seizoen nog 2 voor de mid-season break. Dat was dus net lekker uitgekomen voor Net5 op de maandagavond, met die dubbele afleveringen elke week.

De Facebookpagina van Net5 biedt uiteindelijk na lang zoeken uitkomst. De uitzendingen van Grey’s Anatomy zijn inderdaad gestaakt, zo laat een webcare medewerker weten in reactie op de vele honderden boze reacties die vanavond binnenstromen. De “knappe mannen in doktersjassen maken vanavond plaats voor knappe mannen in schorten!” zo merkt de facebookbeheerder van Net5 op, “ook leuk!” Wanneer en of de serie terugkomt op de buis is niet bekend.

Masterchef Nederland

Waarom de serie verdwenen is wel. Net5 heeft twee nieuwe eigen programma’s geproduceerd – Masterchef Nederland en “Je droom achterna: Een Frans Kasteel” – die volgens de zender natuurlijk een primetime slot verdienden. En dus werd Grey’s Anatomy geofferd voor de twee eigen producties waarvan de televisiemakers nu hopen dat het hoge kijkcijfers gaat scoren. En de Grey’s kijker? Ach, die zou het vast niet erg vinden om van de ene op de andere week over te stappen.

Maar daar wringt nu juist de schoen. Want een serie mid-season staken is één ding. Maar je kijkers daar niet over inlichten en ze op Facebook te woord staan met opmerkingen als “we snappen dat je Grey’s mist, maar wie houdt er nu niet van lekker eten of droomt ervan om in een Frans kasteel te wonen?” slaat de plank gewoon mis.

Niet alleen omdat je 400.000 vaste kijkers teleurstelt, maar ook omdat je met die opmerkingen insinueert dat het de gemiddelde Net5 kijker niets uitmaakt of ze naar een Nederlands kookprogramma of één van de meest populaire ziekenhuisseries aller tijden zit te kijken, als ze er maar een lekker wijntje bij kan opentrekken. Dat is minachting van je kijkers en bovenal: Geen slimme manier om twee nieuwe TV programma’s te lanceren. Maar dat wijzen de eerste kijkcijfers ook al een beetje uit.

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.