Sporten terwijl het warm is? Probeer dit om het leed te verzachten - Vance

Nu aan het lezen

Sporten terwijl het warm is? Probeer dit om het leed te verzachten

Sporten terwijl het warm is? Probeer dit om het leed te verzachten

Extreem weer vraagt om extreme maatregelen. IJsjes. Foute Italiaanse hits. Cocktails in een uitgeholde watermeloen. Cerveza’s rond middaguur en meer van zulks.

Mocht ‘sporten’ niet van je program zijn geschrapt zodra het kwik de 25 graden aantikt (dit weekend!) dan hebben we goed nieuws voor je. Er is namelijk een manier om je work-out in de zinderende buitenlucht een tikje aangenamer te maken.

Voorbereiding

Wanneer het warm is, werkt ons hart harder om meer bloed naar onze huid te pompen, hierdoor kan interne warmte ontsnappen maar voelen we ons ook vermoeid en sloom. Met hogere temperaturen stijgt ook het risico op warmteziekte. Symptomen variëren van misselijkheid tot een zonnesteek.

Daarom: bereid je goed voor op je sportuurtje. Minder lang sporten en op een langzamer tempo is al één goede manier om dat te doen. Uit nieuw onderzoek blijkt verder dat het voorafgaand acclimatiseren groot effect heeft op je lichaam dan post-workout. Het sporten wordt makkelijker en je score beter.

Hoofd-onderzoeker Carl James zegt dat in plaats van de testen die in het lab werden gedaan met koelers en warmte-elementen, het helpt je voor te bereiden op de hitte door het nog wat warmer te maken na je work-out. Het resultaat is dat je meer positieve effecten ondervindt van het acclimatiseren aan de warmte dan wanneer je lichaam zich tijdelijk moet koelen met bijvoorbeeld koude kleding.

Airconditioning

Een goed recept is het nemen van een warm bad van ten minste 40 graden. Neem een halfuur de tijd als je een halfuurtje hebt gerend, aldus de onderzoeker. Een andere manier – wanneer je minder tijd hebt of wanneer de hitte snel komt opzetten – is voorkoelen. Doe je top en broekje in de vriezer en draag ze 20 minuten voordat je buiten gaat sporten, aldus de onderzoeker.

Dokter James waarschuwt wel: zelfs nauwkeurige voorbereiding of ‘post acclimatisatie’ is geen garantie om flauwte of zonnesteken te voorkomen tijdens het sporten. Let op de symptomen (duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn) en handel er naar. Zoek de schaduw op en doe het rustig aan – en bel een Uber voor een airconditioning ritje naar huis.

Hoi! Wij maken Vance. Met een klein redactieteam schrijven we elke dag over toffe films en series maar ook over ander belangrijk nieuws in de wereld. Wil je dat wel eens van dichtbij bekijken door stage te lopen op onze redactie? Stuur dan eens een mailtje naar redactie at vance punt nl. Brabantse roots niet verplicht, Bossche bol meenemen op eerste gesprek mag wel.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.