Zo houd je je slaapkamer écht koel tijdens de hittegolf

Nu aan het lezen

Zo houd je je slaapkamer écht koel tijdens de hittegolf

Zo houd je je slaapkamer écht koel tijdens de hittegolf

Het lijkt erop dat de écht zomer eindelijk is aangekomen. De komende negen (!) dagen wordt namelijk een hittegolf verwacht. Heerlijk voor de zonaanbidders, iets minder fijn voor de mensen die hier niet zo van houden. Want hoe zorg je er nou voor dat je huis, en met name je slaapkamer, koel blijft? Ook tijdens deze warme dagen is een goede nachtrust natuurlijk belangrijk.

Een paar handige tips:

Raam open

Frisse lucht is natuurlijk alles wat je in je slaapkamer wilt voelen de komende dagen, ook al kan dat best lastig zijn. Gebruik je ramen daarom verstandig, evenals de gordijnen. Zolang de zon op je ramen schijnt, is het verstandig om de gordijnen dicht te houden. Hetzelfde geldt voor de ramen. Staat de zon in de middag niet meer op je slaapkamer gericht? Gooi dan lekker alles open en laat het even goed doorwaaien (voor zover dat mogelijk is).

Lakens

Waarschijnlijk wil je zo min mogelijk aan tijdens deze hittegolf en heb je geen zin om onder zo’n warm deken te liggen. Toch kunnen de meeste mensen pas echt goed slapen wanneer ze ergens onder liggen. Ben jij iemand die absoluut niet zonder laken kan slapen? Kies dan in ieder geval een lakentje van het juiste materiaal uit. Laat de lakens van synthetische stoffen tijdens de warme dagen vooral even in de kast liggen, want die laten geen lucht door. Liever kies je voor katoen.

Zolderkamer

Degenen die op zolder slapen, zullen het zwaar krijgen de komende nachten. Als je op zolder slaapt is het verstandig om de deuren en ramen overdag vooral dicht te houden. Als je die overdag openzet, haal je voornamelijk warme lucht binnen en dat wil je natuurlijk niet. Zet de ramen en deuren op het koelste moment van de dag open, dat is tussen 3.00 en 7.00 uur ’s ochtends. Als je een plat dak hebt, zal deze helemaal flink opwarmen tijdens de hittegolf. Een slimme manier om dit te voorkomen, is door te kiezen voor een groen dak. Dit zorgt voor een verkoelend effect en toch zo’n twee tot vier graden schelen.

Ventilator of airco

Heb je alles al geprobeerd, maar lukt het niet om je slaapkamer koel te houden? Dan kun je natuurlijk ook voor een andere oplossing kiezen. Het liefst maak je deze warme dagen waarschijnlijk gebruik van een airco, maar een ventilator kan ook al een hoop schelen. Om te voorkomen dat die ventilator vooral warme lucht jouw kant op blaast, kun je er een bak ijs voor zetten. Zo creëer je een fris briesje.

Douchen voor het slapengaan

Als je het zo heet hebt is er eigenlijk maar één ding waar je echt dolgelukkig van zult worden: een ijskoude douche. Toch is het niet verstandig om zo’n hele koude douche te nemen voordat je gaat slapen. Je lichaamstemperatuur zal wat dalen en je lichaam zal vervolgens hard z’n best doen om dit weer op de normale temperatuur te krijgen. En je raadt het misschien al: dat kost een hoop energie en daar warm je dus juist weer van op. Het is beter om een lauwe douche te nemen, daar zul je zeker beter door gaan slapen.

Apparaten uit

Tot slot is het verstandig om alle apparaten in de slaapkamer uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Deze apparaten kunnen namelijk behoorlijk wat hitte afgeven en daar zit je nu zeker niet op te wachten.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.