Waar moet je aan denken als je in het buitenland gaat wonen?

Nu aan het lezen

Waar moet je aan denken als je in het buitenland gaat wonen?

Waar moet je aan denken als je in het buitenland gaat wonen?

Binnenkort is het zo ver: ik verhuis voor een half jaar naar Valencia, samen met mijn vriend en ons hondje. Vanuit hier ga ik als freelance tekstschrijver aan het werk. De belangrijkste dingen zijn inmiddels geregeld: een huis daar en het hebben van werk. Maar toch komt er bij zoiets nét iets meer kijken dan je van te voren denkt.

Mocht jij binnenkort de gelukkige zijn om in een andere stad in het buitenland te gaan wonen, let dan even op. Er zijn namelijk een aantal dingen die je beter niet kunt vergeten om te regelen.

Verzekeringen

Met een basisverzekering heb je als Nederlander recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Als je in het buitenland zit en je krijgt een ongeluk, dan worden de kosten (deels) vergoed. Let hierbij wel op dat er vanuit gegaan wordt van de kosten van een behandeling in Nederland. In het buitenland kan een soortgelijke behandeling veel duurder uitvallen. En dan moet je dit dus zelf bijbetalen.

Om dit te voorkomen, kun je voor een aanvullende- of reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten kiezen. Of je beter voor een aanvullende verzekering kunt kiezen, of voor een reisverzekering, verschilt per persoon. Op de website van de consumentenbond vindt je de voors- en tegens.

Telefoonabonnement

Vanaf 1 juni 2017 kun je gewoon internetten in het buitenland, zonder extra kosten. Dat is handig voor als je binnen Europa op vakantie gaat, maar als je hier voor een paar maanden woont is dit toch net even anders. Als een provider kan aantonen dat het abonnement meer in het buitenland wordt gebruikt, dan in Nederland, mogen ze extra kosten in rekening brengen. Wat internet betreft gaat dat om iets minder dan 1 cent per megabyte. Deze kosten kunnen dus aardig hoog oplopen.

Bij de meeste providers kun je wel voor een aantal maanden een buitenlandbundel kopen, maar het is handig om van te voren uit te zoeken wat de kosten hiervan zijn. In sommige gevallen ben je goedkoper uit om een simkaart te kopen in het land waar je heen verhuist.

Huisvesting

Eenmaal alles geregeld, dan is het wel van belang dat je een huis kunt vinden waar je een aantal maanden kunt wonen. Zorg dat je het via een betrouwbare organisatie doet zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je eenmaal op de bestemming aankomt. In eerste instantie wilde ik via Airbnb een huis huren voor een langere periode, maar dit bleek toch een stuk duurder te zijn dan gedacht.

Na veel zoeken kwam ik op de website Spot a Home. Ze verhuren huizen in meerdere steden, maken zelf de foto’s én een video van het huis zodat je goed kunt zien hoe het eruit ziet. Als het huis er niet zo uit ziet als je aankomt, dan zorgen zij voor een ander huis.

Geld

Geld opnemen of betalen binnen Europa kun je meestal kosteloos doen. Het kan wel zo zijn dat je niet overal kunt betalen met een bankpas. Daarom is het wel zo handig om met een creditcard naar het buitenland te vertrekken. Ook betalen met een creditcard is binnen Europa gratis. Voor geld opnemen betaal je wel een commissie.

Extra aandachtspunten

De belangrijkste dingen zijn dan geregeld, maar vergeet niet om deze puntjes nog even te regelen voordat je vertrekt:

  • Zorg dat je paspoort en rijbewijs niet verlopen binnen de periode dat je in het buitenland zit;
  • Als je gaat reizen met een huisdier, check dan van te voren welke inentingen het nodig heeft;
  • Zorg dat je een kopie van je paspoort achter de hand hebt, je weet maar nooit waar dat goed voor is;
  • Check welke abonnementen je op kunt zeggen (krant, tijdschriften, bioscoop);
  • Vergeet natuurlijk niet om een grote schoonmaak te houden in huis!

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.