Engeland legt netwerk gratis waterpunten aan in strijd tegen plastic afval - Vance

Nu aan het lezen

Engeland legt netwerk gratis waterpunten aan in strijd tegen plastic afval

Engeland legt netwerk gratis waterpunten aan in strijd tegen plastic afval

Onze overburen hebben het gehad met plastic afval. Engeland wil namelijk een netwerk aanleggen van openbare waterpunten, meldt the Guardian. Denk hierbij aan waterfonteintjes of speciale ‘refill’ stations. Het land wil consumenten zo aanmoedigen vaker hun gebruikte flesjes opnieuw te vullen met water.

Er wordt jaarlijks extreem veel plastic afval veroorzaakt door het eenmalige gebruik van plastic. Zo ontdekte de Ellen Macarthur Foundation, opgericht door de voormalig Britse zeilster, dat 95 procent van plastic verpakkingsmateriaal verloren gaat na enkel gebruik. De ‘Refill’ campagne wil met het nieuwe netwerk het gebruik van tientallen miljoenen plastic flesjes voorkomen en de beschikbaarheid van kwalitatief drinkwater verbeteren.

De organisatie Water UK werkt samen met de Refill campagne om een netwerk van straatverkopers, cafés, bedrijven en lokale autoriteiten bijeen te brengen. Het doel is dat deze verkopers in alle Engelse dorpen en steden gratis waterpunten aanbieden. Zo hoef je nooit meer tegen je zin in geld te betalen voor een plastic waterflesje, maar kan je je eigen Dopper of gebruikte plastic fles aanvullen.

App

Naast de gratis beschikbaarheid van kwalitatief drinkwater, wil de organisatie achter de campagne ook een app aanbieden. Op deze app kunnen gebruikers zien waar alle waterpunten zich bevinden. Whitbread, bekend van Costa Coffee en Premier Inn, is het eerste bedrijf dat zich aansluit bij de campagne. Een grote eerste stap in de goede richting – Whitbread is namelijk verantwoordelijk voor 3,000 Costa cafés.

Naast de app maakt ook een sticker op de winkelruit duidelijk dat je zojuist een gratis ‘refill’ punt hebt gevonden. Het idee hierachter is ook dat het stigma rondom gratis water vragen wordt verbroken. Je hoeft je namelijk helemaal niet te schamen als je dorst hebt en ‘gewoon’ kraanwater wilt, zelfs als je verder niets bij een van de aangesloten bedrijven aanschaft.

Foto: Shutterstock.com

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.