Zo werk je productief vanuit huis - Vance

Nu aan het lezen

Zo werk je productief vanuit huis

Zo werk je productief vanuit huis

Thuiswerken is heerlijk. Je kan knuffelen met je kat wanneer je dat uitkomt, hebt geen last van vermoeiende collega’s en kan in plaats van een bammetje kaas gaan voor een straffe pasta als lunch.

Het is niet allemaal glorie. Je beste vriend en ergste vijand ben je zelf, en als je niet oplet blijft 99 procent van je garderobe ongedragen terwijl je collectie ‘comfy sweatpants’ gestaag groeit.

Discipline

Voor de thuiswerker is de maandag na een vakantie het allerergst. In plaats van een gedwongen afscheid van je comfortabele bed doordat je moet verschijnen op je werk, heb je de keuze te blijven liggen. Waarvoor ga je: een warm, zacht holletje of de harde, koude planken onder je bevende voetjes?

Opteren voor keuze 2 komt met de consequenties dat er geen werk wordt gedaan en je halverwege het middaguur ontwaakt met mijldiepe slaapgroeven in je wang.

Discipline is de sleutel tot thuiswerken, net als een laptopsteun en goede koffie. De afgelopen twee jaar las ik elke dag wel een lijstje over de beste anti-afleidingsapps en hoe je alert blijft. Wat blijkt: Niet het lezen van productiviteitstips voor thuiswerken heeft mij geholpen, maar de ervaring zelf. Ik deel je wat werkt en hoe je voor 2 uur ’s middags wél je nest uitkomt.

Kleed je aan

Dat je overal kan werken, betekent niet dat je dat ook moet doen. Een plek die je ten alle tijden moet vermijden om je laptop open te klappen, is je bed. Mailtjes versturen vanaf je mobiel voorkom je door je telefoon aan de andere kant van de kamer te leggen zodat je moet opstaan wanneer je wekker afgaat. Blijf daar, pak een handdoek en loop naar de douche. Bereid jezelf voor op je dag zoals je dat zou doen bij een kantoorbaan: was jezelf, pak wat ontbijt en kleed je aan.

Buiten het feit dat spontane videochats hierdoor niet uitmonden in een gênante situatie, zet je ochtendritueel ook de toon voor de rest van de dag. Het neemt daarnaast de verleiding weg terug te kruipen in bed als je de eerste mailtjes hebt verstuurd.

Benut de ochtend

‘Dat jij je bed uitkomt, vind ik zo knap!’ Dat is ongeveer de strekking van ieder gesprek waarin ik uitleg zzp-er te zijn en dus veelal te werken vanuit de gemakken van mijn eigen huis. Toch zou het gek zijn als ik het eerste dagdeel zou verspillen door in mijn bed te blijven liggen: én je werkdag voelt ogenschijnlijk langer en je mist een rustig en productief deel van de dag waarin de welbekende werkflow ruim baan krijgt.

Je geest is nog niet vertroebeld met futiele mailtjes en Facebookfilmpjes en je biologische klok staat op ‘alert’. Begin de dag daarom met de meest rottige klusjes, en eindig naarmate je focus verslapt  met de meest makkelijke, routineuze taken.

Ben je écht een avondmens, dan heb je geluk: thuiswerken geeft je de luxe wat meer naar je eigen ritme te kijken en daar naar te handelen. Haat jij ontbijten maar ben je van de giga-lunches, inclusief spaghetti en een dessert? Dat is mogelijk.

Roep afleiding een halt toe

Terwijl jij tijdens het opzetten van je werkkamp moet worden geactiveerd, is het voor minimale afleidingen belangrijk je apparaten zoveel mogelijk uit te schakelen. Je voor lange tijd focussen wordt een stuk lastiger als je telefoon om de haverklap trilt en meldingen in je beeldscherm komen.

Het blokken van afleidingen gaat soepeler als je aan je omgeving vertelt écht te werken en dat dat terrein bedoeld is als kantoor – geen vrijplaats voor kletspraat. Je stromen social media stelen je tijd, investeer daarom in apps zoals StayFocusd, waardoor je een specifieke hoeveelheid per dag besteedt aan geselecteerde websites.

Schud die benen wakker

Of je nu thuiswerkt of neerploft op een kantoor omringd met collega’s: werken doe je in je eentje. Dan heb ik het niet over gezamenlijke sparringssessies, maar de eigenlijke arbeid. Daar waarvoor je je af en toe moet afsluiten en elke dag die dikke koptelefoon meezeult in je corporate aktetas.

Een thuiswerkdag bespaart je veel ov- en fileleed. Maar je mist daarmee ook de positieve kanten van de buitenlucht: het voelen van de wind op je gezicht, haastig naar het station trappen of de interactie als je voor dag en dauw een kop koffie afrekent. Door je fysiek in te spannen en te worden geconfronteerd met de buitenwereld, word je wakker en geïnspireerd. Vergelijk dat met de soezende staat waarin je verkeert nadat je uit je bed bent gegleden en direct aan het werk gaat.

Niet alleen in de ochtend is het goed om je benen – de dragers van onze energie – wakker te schudden met een potje lucht-karate, ook in de loop van de dag maakt dit je helder. Ruim daarom tijd in om zo nu en dan een blokje om te lopen tijdens je werkdag. Haal koffie, leen de hond van je buuf en steek je neus in de lucht. Heb je overdag geen tijd? Zorg er dan in ieder geval voor dat je ’s avonds op pad gaat met vrienden of familie. Ook goed om eenzaamheid en isolatie tegen te gaan, nu je dit niet automatisch verkrijgt via een traditioneel kantoorsetting.

Sluit af

Net zo belangrijk als een actieve kick-start van de dag, is de afsluiting ervan. Dat je zelf alles bepaalt geeft veel vrijheid maar maakt het ook lastig. Werktijden bestaan immers niet meer, als je ten alle tijden achter je laptop kan schuiven.

Het scheiden van technologie van de plek waar je jezelf oplaadt om te herstellen van de dag is van onmetelijke waarde voor de discipline die je nodig hebt als je locatie-onafhankelijk werkt. Net zoals je wakker wordt in een ruimte zonder piepjes en vibraties,  moet je daarin ook terugkeren. Sluit dus aan het einde van de dag je professionele communicatiekanalen en emails en klok jezelf uit.

Het unpluggen en opladen van je werk, zorgt ervoor dat je niet chronisch ‘aan’ staat. Wat op zijn beurt weer burnouts en depressie kan voorkomen. Altijd beschikbaar zijn, is voor niemand goed. En: na vijven mag je gerust weer je warme bedje in.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.