13 landen en 66 bedrijven slaan handen ineen om plastic afval te minderen

Nu aan het lezen

13 landen en 66 bedrijven slaan handen ineen om plastic afval te minderen

13 landen en 66 bedrijven slaan handen ineen om plastic afval te minderen

Plastic afval is een veelvoorkomend probleem in de hele wereld. Overal waar je gaat, kom je het wel tegen. Een plastic tasje dat door de lucht waait of een plastic flesje dat in het water drijft. We worden ons steeds bewuster van al dat plastic afval. Zo is er al een afspraak gemaakt om alleen in Nederland al 20 procent minder plastic te gaan verbruiken in 2025. Maar er is meer.

Plastic Pact

13 EU-landen én 66 bedrijven hebben de handen ineen geslagen om het plastic afval te minderen. Bedrijven als FrieslandCampina, Unilever en Bonduelle hebben het Plastic Pact ondertekend. En dat houdt in dat er de komende vijf jaar flinke stappen worden genomen. De ondertekenaars willen het onnodige gebruik van plastic voorkomen. Dat betekent dat alle plastic producten voortaan voor minimaal 30 procent uit gerecycled plastic moet bestaan.

Deelname van dit pact is helemaal vrijwillig, maar de Europese Commissie zal als waarnemer fungeren. Elk jaar zal gekeken worden in hoeverre de deelnemers hun doelen hebben behaald.

Kritiek

Hoewel het plan om minder plastic te verbruiken natuurlijk goed is, is er toch kritiek op het pact gekomen. Greenpeace laat weten dat dit pact geen recht doet aan de urgentie en de grootte van het probleem. Volgens de organisatie wordt er nu nog teveel gefocust op het recyclen van plastic, terwijl dat er juist voor zorgt dat de huidige ‘wegwerpcultuur’ blijft bestaan.

Greenpeace ziet dan ook liever dat er helemaal gestopt gaat worden met wegwerpplastic.

Minder plastic afval

Ook zelf kun je een steentje bijdragen aan het verminderen van (wegwerp)plastic. Probeer er in de supermarkt eens op te letten: koop groenten en fruit zonder plastic verpakkingen of neem zelf bijvoorbeeld een netje mee. Daarnaast verdwijnt er alsnog een hoop plastic in de afvalbak, wat daardoor niet gerecycled kan worden. Scheidt plastic afval en je zult zien hoeveel plastic je daadwerkelijk verbruikt.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.