Nu aan het lezen
Het is de dag van de zomerzonnewende, oftewel: vandaag is het officieel zomer. Dat houdt ook in dat het de langste dag van het jaar is. Lekker lang licht, net gestort vakantiegeld en ook nog écht zomers weer op deze eerste officiële zomerdag (dat mogen we best als een klein wondertje beschouwen in Nederland). Het lijken alle benodigde ingrediënten voor een top humeur en zelfs een lekke band of kapot koffiezetapparaat kan deze roes niet verpesten. Toch voelt niet iedereen zich met mooi weer zo…
NRC bracht vandaag het nieuws dat 0,1 procent van de Nederlanders last heeft van een zomerdepressie. Volgens het Fonds Psychische Gezondheid worstelen zo’n 17.000 mensen in ons land met gevoelens van somberheid op dagen als deze. Een zomerdip is niet zomaar te bestrijden, een grote bak Frozi Yogi of een duik in het zwembad is niet genoeg.
Een winterdepressie is bij velen wel bekend. Doordat het langer en vroeger donker wordt, maken je hersenen teveel melatonine aan. Dat hormoon maakt je slaperig waardoor je dag-nachtritme verstoord wordt. Daardoor wordt je humeurig. In de zomer gebeurt het tegenovergestelde en wordt er te weinig van dat hormoon aangemaakt doordat het juist langer licht blijft. Melatonine maakt je slaperig, te weinig van dat hormoon betekent dus: (te) weinig slaap. En dat doet niemand goed.
Om toch op tijd moe te worden voor je nachtrust, kun je het beste het al wat eerder donkerder maken in je huis. Zo maakt je lichaam melatonine aan waardoor je slaperig wordt. Kijk bijvoorbeeld een filmpje in bed met alle gordijnen dicht, of een rolluik, dat houdt al het licht buiten. Zo’n rolluik helpt je ’s ochtends natuurlijk ook. Een (goedkoper) alternatief zou een slaapmasker kunnen zijn.
Toch is het risico van te weinig slaap in de zomer bijna onvermijdbaar. Een barbecue bij de buren, festival daar, cultureel uitstapje hier. Er is zoveel te doen op deze lange dagen waar we massaal gebruik van willen maken dat we vaak later naar bed gaan. Helaas gaat je werk niet mee in dit zomerrooster en gaat de wekker zoals gewoonlijk weer lekker vroeg. Dit zorgt voor te weinig slaap, maar ook voor een gebrek aan structuur. Dit kan leiden tot een dip.
Hiervoor is eigenlijk maar één oplossing: sla eens een sociale activiteit af. Sociale contacten zijn altijd goed, ook juist tegen sombere gevoelens. Maar een overkill kan het tegenovergestelde bereiken. Denk af en toe eens aan jezelf en pak je rust.
Een derde oorzaak voor een zomerdepressie kan onzekerheid zijn. Mannen in strakke shirtjes, vrouwen met korte jurkjes. Terwijl de een zijn ogen uitkijkt in deze warme maanden, verstopt de ander zich liever voor deze confrontatie. Diegene die niet lekker in zijn of haar vel zit, kan dit seizoen als vreselijk ervaren. Goedbedoelde adviezen om in no time een summerbody te creëren, bikini-campagnes met perfecte lijven en het afgetrainde lichaam van de buurman die elke avond met ontbloot bovenlijf staat te barbecuen kan ervoor zorgen dat iemand telkens weer geconfronteerd wordt met het lichaam waar hij of zij niet tevreden over is. Dat kan ertoe leiden dat iemand drukke plekken, zoals het strand of het zwembad, wil vermijden. Eenzaamheid kan daarvan het gevolg zijn.
Waar de een wat minder sociaal mag wezen is het voor mensen die met deze onzekerheid kampen juist belangrijk om sociale activiteiten te ondernemen. Vermijd je liever drukke plekken in de zomer? Vraag een vriendin mee voor een wandeling in het bos of verzorg een lekkere lunch in eigen tuin voor familie. Zo kun je én genieten van het lekkere weer én heb je geen last van alle drukte en bijkomende onzekerheid.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.