Met deze tips blijf je vrolijk ondanks het sombere weer - Vance

Nu aan het lezen

Met deze tips blijf je vrolijk ondanks het sombere weer

Met deze tips blijf je vrolijk ondanks het sombere weer

Al was het de afgelopen dagen nog zo’n mooi weer, in Nederland weet je dat de tropische hitte nooit erg lang kan duren. Om je vrolijke humeur van vorige week toch vast te houden, en om niet terug te vallen in het sombere humeur van de winterse maanden, hier een aantal tips op een rijtje.

Uit onderzoek van The Journal of Clinical & Encocrinology & Metabolism blijkt dat te weinig zonlicht (en daarmee dus ook te weinig vitamine D) niet goed is voor ons humeur. Vitamine D beïnvloedt namelijk verschillende stoffen die in onze hersenen worden aangemaakt. Zoals serotonine, een stofje dat zorgt voor een goed humeur. Een tekort aan vitamine D verlaagt het serotonine-gehalte. Op een dag als deze kun je je dus wel voorstellen dat wij als menselijke wezens snakken naar meer van die vitamines. Nu is een reisje naar een zonnige bestemming niet voor iedereen weggelegd, maar gelukkig hebben we daar ook in ons eigen kikkerlandje een aantal oplossingen voor.

Goede verzorging

Je lichaam goed verzorgen en jezelf lekker verwennen, zorgt ervoor dat je een betere weerstand opbouwt. Waardoor je je uiteindelijk dus ook snel beter voelt. Denk hierbij aan een uurtje fitness, om erna een half uurtje de sauna in te gaan (om toch nog even die temperaturen van die zonnige vakantie na te bootsen). Of voor de minder sportieve types onder ons: een massage hoort natuurlijk ook bij je lichaam goed verzorgen.

Sociale contacten

Sociale contacten zijn heel belangrijk om je uit een dipje te halen. Door je bezig te houden met je vrienden of vriendinnen wordt je afgeleid van je eigen (sombere) gedachtes. Al nodigt dit regenachtige weer niet echt uit om gezellig met een terrasje te pakken. Maar denk eens aan een overdekt winkelcentrum of een gezellig restaurant. Of als je echt de deur niet uit wilt, je kunt je sociale contacten gelukkig ook nog altijd onderhouden per telefoon.

Humor

Naast sociale contacten is lachen een effectieve manier van een neerslachtig gevoel. Schrijfster Sondra Kornblatt schreef er een boek over. Daarin legt ze uit dat lachen ervoor zorgt dat er een hogere aanmaak van endorfine plaatsvindt; een hormoon dat een gevoel van geluk creëert. Daarnaast dringt lachen de hoeveelheid stresshormonen in het bloed terug.

Mochten nu net al je vrienden en familie aan het werk zijn, en zit jij in je eentje thuis een beetje sip te wezen? Lachen kun je gelukkig ook alleen doen. Al moet je de humor dan misschien wel actief opzoeken. Dit kun je doen door een comedy-film te kijken op Netflix, of zoek eens op ‘bloopers’ op YouTube.

Voedingssupplementen 

Is er in jouw drukke leven nu helemaal geen tijd voor de sauna, shoppen of een film dan is ook daar een oplossing voor. Zoals al eerder aangegeven is vitamine D datgene wat we missen door het ontbreken van de zon. En laat dat nou ook gewoon te koop zijn in de vorm van een supplement, gewoon in de winkel. Davitamon of bijvoorbeeld Forte zijn merken dat verschillende supplementen in hun assortiment hebben dat ervoor kan zorgen dat jij, ondanks dit herfstachtige weer, een leuke dag hebt. Neem op de terugweg na je werk nog twintig minuutjes zonnebank en je bent helemaal zomerklaar!

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.