Nu aan het lezen
Met geld kan je alles kopen, wordt wel gezegd. Alles, behalve geluk. De hoop van de consuminderfanaten is dan ook dat de bejubelde deeleconomie een hippie-eske lifestyle mogelijk maakt. Een ware revival van écht leven, in plaats van eindeloos werk en keiharde maar betekenisloze centen.
Geluk halen immers we uit samenzijn, warmte en genegenheid van een ander. Niet uit eindeloos doordraven met Slack en WhatsApp als je deuren naar de buitenwereld. Bedrijven weten dat.
Volgens The Guardian is eenzaamheid, in toenemende mate veroorzaakt door onze constante bereikbaarheid en technologische middelen, zelfs de next best industrie. Zij spelen slim in op de valkuilen gegraven door de technologische revolutie. De kunst van het gesprek is verloren, oogcontact is een zeldzaamheid en robotische vrienden doen hun intrede in de zorg.
De Japanse autofabrikant Toyota gaat nog een stapje verder: het maakte een robot, de Kirobo Mini, die levensechte moedergevoelens moet aanwakkeren. Het kunstmatige kindje heeft de grote van een handpalm en wiebelt een beetje wat ervoor zorgt dat het kleintje er kwetsbaar uitziet. Het gevolg: je zou een emotionele band met het robotje kunnen opbouwen.
De robot is een noodgreep om het aantal geboren baby’s in Japan veilig te stellen. De bevolking vergrijst en krimpt, met alle economische gevolgen van dien. Het meest menselijke van ‘Kirobo Mini’: het kan knipperen en praat met een baby-achtig, hoog, stemmetje. Op dit moment nogal freaky, maar wellicht over tien jaar doodnormaal.
Voor de early adaptors onder ons: voor zo’n 400 euro kan je in 2017 je robotiseer babygeluk kopen, dat is inclusief het autostoeltje waarmee de kleine kan worden vervoerd.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.