Nu aan het lezen
22 maart, da’s vandaag, is het Wereldwaterdag. Deze dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties en wordt snel vergeten door de honderden ‘dagen van’ die inmiddels door organisaties in het leven zijn geroepen. En juist daarom wil ik er even aandacht aan besteden. In Nederland zijn we namelijk nog steeds ontzettend verwend met het feit dat er hier een bijna oneindige hoeveelheid schoon drinkwater uit de kraan komt, maar in heel veel landen is dat nog steeds niet zo.
Volgens de VN zou eigenlijk iedereen op de wereld dagelijks de beschikking moet hebben over 50 liter schoon drinkwater. Om te drinken, om te koken en voor persoonlijke hygiëne. Helaas is de realiteit anders. Dat voelt als een ver-van-je-bedshow, maar dat betekent niet dat jij helemaal niets kan doen. Ik heb drie dingen voor je op een rijtje gezet.
Cliché, maar toch. Er zijn een aantal organisaties die helpen om iedereen ter wereld toegang te te geven tot schoon drinkwater. En juist omdat het geen ramp of ‘sexy’ goed doel is, krijgen deze organisaties veel minder aandacht. Enkele organisaties zijn Water.org, het Rode Kruis, Unicef en Water for People. Indirect doneren kan ook, door bijvoorbeeld Earth Water te drinken in plaats van ander bronwater.
Je kunt ook heel direct investeren in innovatieve oplossingen die op lange termijn kunnen zorgen voor een betere toegang tot schoon drinkwater wereldwijd. De organisatie Water is Life heeft bijvoorbeeld The Drinkable Book bedacht. Het boek geeft uitleg over water en hygiëne, maar tegelijkertijd zijn de bladzijden van het boek te gebruiken als filters om water te zuiveren.
Een ander mooi voorbeeld is LifeStraw: een waterfilter dat kan worden ingebouwd in bijvoorbeeld een rietje of een drinkfles. Het bedrijf heeft een aantal producten op de markt die handig zijn voor als je op reis gaat en voor elk product wat je koopt, zorgt de organisatie dat scholen in ontwikkelingslanden schoon drinkwater krijgen.
Nee, dit wordt geen verhaal over korter douchen of wc’s met kleine en grote spoelingen. Het water dat we thuis gebruikt is namelijk slechts een heel klein deel van de Nederlandse waterconsumptie. (Wat overigens niet betekent dat je thuis niet bewust met water om moet gaan.)
Het meeste water dat wij als Nederlanders gebruiken wordt gebruikt bij het produceren van voedsel en in het bijzonder van vlees. Een jaar geleden maakte Arjen Lubach in zijn programma Zondag met Lubach een uitleg over hoe dit zit.
Een beetje minder vlees eten, maakt dus een groot verschil. Iets om over na te denken op een dag als vandaag…
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.