Afghaans-feministisch rolmodel in Sesamstraat moet meisjes helpen - Vance

Nu aan het lezen

Afghaans-feministisch rolmodel in Sesamstraat moet meisjes helpen

Afghaans-feministisch rolmodel in Sesamstraat moet meisjes helpen

Vroeger zat ik elke avond tussen vijf en zes voor de tv. Klaar voor Sesamstraat. Daarna het Klokhuis en de avond werd afgesloten met het Jeugdjournaal. Dit was mijn vaste avondritueel. Sesamstraat bestaat nu nog steeds, zowel hier in Nederland als in heel veel andere landen en gaat met de tijd mee. Daarom introduceren de makers in een aantal landen nu een nieuw karakter in het programma: Zari. Ze is feministisch, heeft Afghaanse afkomst en is gekomen met een missie.

De bedoeling is dat Zari een rolmodel wordt voor meisjes die in landen wonen waar de rechten van vrouwen niet vanzelfsprekend zijn, is te lezen op de website van New York Times. Zari is zes jaar, heeft gekleurd haar en draagt een hoofddoek en schooluniform.

Het nieuwe karakter zal zich richten op de empowerment, gezondheid en het emotionele welzijn van meisjes. “We zijn vijf jaar in Afghanistan geweest”, vertelt Philip Toscano, de communicatie manager van Sesame Workshop. “In onze poging om meer inhoud en relevante content te leveren, was dit een logische stap in de productie.” Sesame Workshop is de non profit organisatie achter Sesamstraat en geeft workshops aan kinderen.

Jongens

De nieuwe muppet is niet alleen een rolmodel voor meisjes, ook voor jongens kan ze iets betekenen. Volgens Sherrie Westin, executive vice president bij Sesame Workshop, worden jongens ook geholpen in hun mening vormen als zij een zelfverzekerd en intelligent meisje zien.

Opvallend is dat het debuut van Zari in Sesamstraat in Afghanistan is, een land waar voor vrouwen nog altijd strenge regels gelden. Er zijn pogingen geweest om de omstandigheden voor vrouwen beter te maken, maar deze pogingen bleken kwetsbaar en hebben nog niet veel teweeg gebracht. Wie weet dient Zari hier ook als rolmodel.

Zari is helaas (in ieder geval voorlopig) alleen te zien in de Afghaanse versie van Sesamstraat. In het filmpje hieronder kun je een kijkje krijgen achter de schermen bij het ontwikkelen van Zari:

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.