App vertelt je over de verborgen geschiedenis van een stad

Nu aan het lezen

Deze app vertelt je over de verborgen geschiedenis van een stad

Deze app vertelt je over de verborgen geschiedenis van een stad

Wanneer je door een stad loopt kom je ongetwijfeld dingen tegen die hun oorsprong hebben in de geschiedenis van die stad. De herinneren aan het verleden van die stad zien we terug in gebouwen, gedenktekens en plaatsnamen. Toch gaan er, wanneer je door een centrum wandelt, veel van die herinneringen en bijbehorende verhalen aan je voorbij. Soms heb je simpelweg geen idee van hun bestaan, of je bent gewoon onderweg naar een voor jou relevantere locatie, zoals de winkel, dat leuke koffietentje of het terras.

Maar nu is er een nieuwe app voor de stad Londen genaamd Poetic Places, ontwikkeld door Sarah Cole in samenwerking met de British Library. De app helpt je verhalen te ontdekken door ze met je te delen in de vorm van gedichten, proza of schilderijen. De app maakt hierbij gebruik van gps en stuurt je een pushberichtje wanneer je op een gedenkwaardige plaats bent. Vervolgens krijg je relevant archiefmateriaal te zien, zoals een gerelateerd schilderij aan de betreffende locatie.

Vauxhall en Greenwich Hospital in kaart

Locatiegebonden verhalen

“Ik ben erg geïnteresseerd in hoe content – in de vorm van kunst, geschreven tekst of iets helemaal anders – mensen op een verrassende manier kan bereiken, in plaats van dat ze er eerst zelf naar op zoek moeten gaan,” laat Cole weten aan The Creators Project.

“Zo kunnen tours een hele leuke ervaring zijn, maar je moet er wel eerst de tijd voor vrijmaken. Ik wil juist die toevallige ontdekkingen uitlichten, waarbij je met minimale inspanning toch iets heel tofs kunt tegenkomen. Daarnaast was ik geïntrigeerd door de mogelijkheden van locatiegebonden verhalen en hoe je die over kunt brengen. Er kunnen enorm veel verhalen uit verschillende perioden zijn over precies eenzelfde plek, zowel geschreven als visueel. Maar hoe kom je erachter wanneer je daar staat, of er toevallig langsloopt?”

Een leuke manier om een nieuwe stad te ontdekken dus, of misschien wel om eens een rondje door je eigen stad te maken en de geschiedenis erachter te weten te komen.

Historische klok de Big Ben is het boegbeeld van Londen

De informatie die de app doorgeeft is afkomstig uit openbare archieven, museumwebsites, collecties en andere bronnen die voor het grote publiek toegankelijk zijn. Cole wilde met de app laten zien dat je met een klein budget en tijd ook een groot publiek kunt bereiken. Naast het centraal stellen van de geschiedenis van de locaties wilde ze dat haar project “repliceerbaar” was. Zo wilde ze benadrukken dat er een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar is in het publieke domein, dat ook voor creatieve doeleinden gebruikt kan worden.

“Door de combinatie van kaarten, gps en pushberichten was ik in staat om een app te creëren die zowel op iOS en Android werkte, er aantrekkelijk uitzag en hopelijk de volgende systeemupdates kan overleven. De app werkt precies zoals ik van tevoren bedacht had.”

Poetic places laat je content in de vorm van proza, gedichten en schilderijen zien, gelinkt aan een specifieke locatie. Hier zien we een schilderij gelinkt aan Vauxhall in Londen.

De app werkt nu helaas alleen nog in Londen, maar zal in de toekomst verder uitgebreid worden. Inmiddels is de eerste content toegevoegd om de app uit te kunnen breiden met meer wereldsteden. Ook is Cole van plan om naast historische content ook moderne, locatiegebonden teksten en poëzie toe te voegen.

Benieuwd geworden en zou je app op je eerstvolgende citytrip wel eens uit willen proberen? Dan kun je hem hier downloaden voor iPhone of Android.

Ellen Veltman (21) is Digital Producer bij OK GO en redactrice bij Vance.nl. Geïnteresseerd in trends, lifestyle, creativiteit en altijd op zoek naar nieuwe hotspots en inspiratie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.